Sigillets hyresgästportal
Mina Sidor 

har mycket mer information för er hyresgäster. Här kan du se ditt avtal avtal och dina hyresavier. Driftsmeddelanden syns här och du finner ett antal bra dokument ex trivselregler, och blanketter, ex ansökan för 2:ahandsuthyrning eller lägenhetsbyte. Länk till Mina Sidor, klicka här!

De vanligaste frågorna och svaren

Finns det någon tillvalslista till lägenhet? Finns det möjlighet att öka standarden i min lägenhet?

Ja, i de flesta bostadshus hos oss på Sigillet finns det möjlighet att öka standarden i sin lägenhet, det kan tex handla om nytt kök och nya golv. Ring gärna vår kundtjänst på 031-10 54 80 för mer information.

Jag har tappat bort mina nycklar till lägenheten jag hyr, hur skall jag nu gå tillväga? 

Kontakta din fastighetsskötare för hjälp med ett låsbyte. Tänk på att om du har tappat bort en nyckel till lägenheten du hyr kommer du att bli debiterad kostnaden för låsbytet. Samma gäller om du inte återlämnat samtliga nycklar vid avflyttningsdagen.

Jag har förslag på saker som kan göras bättre, vart ska jag vända mig?

Vi tycker det är jätteroligt att få in bra idéer på hur vi kan utveckla vårt arbete och våra fastigheter. Kontakta oss gärna med era synpunkter på 031-10 54 80 eller på info@sigillet-fastighet.se

Min granne ställer sin barnvagn i trappuppgången, det står även en rullator i trappuppgången bredvid, är detta tillåtet?

Enligt lagen om skydd mot olyckor, som 2004 ersatte räddningstjänstlagen, är det inte tillåtet med skrymmande gods i trappuppgångar då denna utgör utrymningsväg vid brand. Detta innebär för hyresgästerna att det inte är tillåtet att förvara eller ställa ut några brännbara eller skrymmande föremål i trapphusen. Barnvagnar, rullatorer, plastväxter eller dörrmattor får därför inte placeras i trapphusen.

Kan jag kontakta förvaltaren angående skadegörelse i fastigheten och vara anonym om jag vet vem det är som gjorde det?

Sigillet värdesätter sina hyresgästers integritet. Vi kommer aldrig utan hyresgästens tillåtelse att lämna ut uppgifter om våra hyresgäster.

Får jag röka i min lägenhet?

Nej, vi har beslutat att det råder rökförbud inom vårt bostadsbestånd. Vi tillåter därför inte, med hänsyn till övriga hyresgäster att det röks i våra lägenheter. Om det röks i lägenheten kommer Sigillet vid avflyttning kräva sanering av lägenheten på hyresgästens bekostnad.

Vad gäller med husdjur i lägenheten?

Husdjur kan göra åverkan på lägenheten i form av onormalt slitage. Om katt eller hund exempelvis klöst på tapeter eller uträttat sina behov i lägenheten kommer eventuella kostnader för återställning faktureras vid avflyttning. Att hålla husdjur i en hyresrätt är inte förbjudet, men det skall ske med varsamhet och på egen risk.

Får jag överlåta mitt hyreskontrakt till en släkting?

Nej, enligt hyreslagen är det inte tillåtet att överlåta lägenheten utan hyresvärdens godkännande.

Vad är egentligen ett onormalt slitage?

Onormalt slitage är skador eller slitage på lägenheten som uppstått genom vårdslöshet eller försummelse. För att förenkla detta skulle man kunna säga att hit räknas alla skador i en lägenhet som går att undvika genom att vara försiktig. Ett exempel på detta är väggarnas ytskikt där man beräknar att en ommålning vid normalt slitage ska hålla i minst 15 år. Ett vanligt problem kan vara exempelvis fettfläckar på väggen bakom säng som kan undvikas om man skyddar väggen med hjälp av en hög sänggavel eller löst tapetskydd.

Får jag borra hål i väggen för att sätta upp en hylla?

Ja, absolut, dock är det viktigt att tänka på att det skall gå att återställa plugghål efteråt. Vid vitmålade väggar kan man enkelt med spackel och vit färg åtgärda ett hål. Vid tapet kan man göra ett snitt i tapeten och vika upp lite tapet innan man gör hålet. När man sedan skall återställa hålet viker man tillbaka och limmar dit tapet som minimerar skadan på tapeten.

Får jag måla i min lägenhet?

Ja, men lägenheten skall kunna återställas till ursprungligt skick. Alltså om man byter färg eller typ av ytskikt så måste man kunna återställa det som det var när man flyttade in. Arbetet måste också vara gjort med fackmannamässig kvalitet. Ett bra tips kan vara att prata med oss innan man målar om så vi kan ge tips om hur arbetet bör utföras.

Hur går jag tillväga om jag är intresserad av att hyra en parkeringsplats?

Kontakta oss på 031-105480 eller maila på info@sigillet-fastighet.se så lämnar vi besked om det finns någon ledig i ditt område.

Erbjuder ni e-faktura?

Ja, logga in på din internetbank och ansök om e-faktura hos Sigillet Fastighets AB. Då betalar du hyran med ett enkelt klick samtidigt som du värnar om miljön och slipper pappersfakturan.

Erbjuder Sigillet brandvarnare och kan man få nya batterier om de börjar ta slut?

Vi på Sigillet vill erbjuda våra hyresgäster kostnadsfria brandvarnare eftersom de faktiskt kan rädda liv. Om du inte redan har en brandvarnare kan du anmäla intresse för detta på vår hemsida under ”hyresgästinfo”. Du som redan har fått en brandvarnare där batterierna börjar ta slut, kontakta oss för att få nya batterier.

Varför är det så viktigt med hemförsäkring?

En olycka kan drabba alla och då är det viktigt att vara ordentligt skyddad. Vare sig det handlar om inbrott, brand eller en vattenläcka är det oerhört viktigt att man har tecknat en hemförsäkring. Skulle exempelvis din diskmaskin läcka och skada din lägenhet eller grannens egendom kan du bli ersättningsskyldig. I dessa fall är en hemförsäkring ovärderlig. Kontakta därför ditt försäkringsbolag genast om du inte redan har en hemförsäkring. Skulle olyckan vara framme är du skyldig att meddela oss omgående.

Har sigillet någon bostadskö?

Vi lägger ut lediga lägenheter på HomeQ och hänvisar alla lägenhetssökande dit, www.homeq.se.

Hur går jag tillväga för att hyra ut min lägenhet i andrahand?

Logga in på vår hyresgästportal Mina Sidor med ditt bank ID och klicka på Kundinformation i vänstermenyn. Överst på den sidan finns en liggande balk med klickbara alternativ. Tryck på pilen till höger om balken så rullar Andrahandsuthyrning fram. Klicka på titeln. En sida kommer upp med information om regler m.m. och under texten finns två liggande klickbara balkar med 1) ansökan 2) avtal.

Tänk på att det tar fyra till sex veckor innan du får svar på din ansökan, så var därför ute i god tid.

Får man grilla på sin balkong?

Grillning på balkong är förbjudet i Sigillets fastigheter med hänsyn till brandsäkerhet. El-grill är dock okej såvida oset inte stör grannarna.

Kan jag betala min hyra via e-faktura?

Ja, meddela gärna oss via info@sigillet-fastighet.se om vilken bank du har efter ansökan om e-faktura.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies