BINA FLYTTAR IN

Måndagen den 17 maj 2021 var det Norges nationaldag, och även den dag då tre drottningar installerades i Göteborg: Bizzi, Fru Nilsson och Wannabee

Sigillets julklapp 2020 till hyresgästerna var att placera ut bikupor på tre fastigheter i Göteborg: Sockenvägen 1-5 på Hisingen, Lars Kaggsgatan 34-36 i Gamlestaden samt Kaserntorget 7 i Centrum. Höljena sattes upp tidigare i vår men bi behöver värme och man har fått avvakta länge. Den 17 maj kom Stadskupan med sin släpvagn och vi på Sigillet var beredda. Nu skulle bina flytta in!

Det var en kall majmorgon, och under hela förmiddagen skvätte det regn. Men se – efter lunch lättade molntäcket något.

Första stopp var på Sockenvägen 1-5, där är höljet uppsatt vid bortre randen av gräsmattan. Malin och Sam plockade fram de olika lådorna med bin. På locket är det nät för luftning och det surrade rejält i lådan. Känn här, sa Malin, aktiviteten alstrar värme bland bina.

Och vi höll våra händer strax ovan nätet och kände värmeångor mot handflatorna. Bin är små, mycket mindre än getingar.  Drottningen heter Bizzi.

Efter Sockenvägen fortsatte Stadskupan till Kaserntorget 7, där en kupa är uppsatt på ett skyddat tak.

Installationen av bin och drottning Fru Nilsson gick alldeles utmärkt. Personal från Sigillet stod på balkongen och bevittnade det hela.

Tredje stoppet var på Lars Kaggsgatan 34-36. Det är så spännande att se hur bina med drottning Wannabee installeras. Som ni ser på bilden är kupan placerad bakom miljöhuset.

Runtom finns blommande träd och buskar. Vilken sorts honung blir det av det, månntro?

Just när vi förde över bina till sitt nya bo, blev det mycket surrande och flygande!  De var ju lite omtumlade och uppjagade efter att ha transporterats långt och trångt i sina lådor. I det här läget använder många biodlare rökpuffar för att passivisera dem. Biets andningsorgan sitter på ryggen och röken gör att de tar skydd. Men Stadskupan duschade lätt med vatten i stället. Detta förfarande gör bina mindre stressade.

När bina väl var på plats med sin drottning, flög de några varv runt kupan innan de så att säga slog sig till ro. Det är rekognoseringsrundor. Bina samlar in information om sin omgivning, memorerar landmärken osv. Gör sig hemmastadda, som alla nyinflyttade. Vi hoppas nu att allt går väl för våra bin. Och att det blir lite honung så småningom!

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies