TIPS INFÖR SOMMARVÄRMEN

Det ser ut till att bli en varm sommar 2020 och de flesta av oss minns väl 2018? För många var det nog en ljuvlig tid, men ack så varmt det blev i lägenheterna… Därför kommer här några tips om hur man håller lägenheten svalare.

GENERELL regel:

Det enklaste, billigaste och mest miljövänliga sättet att hålla svalt inomhus är att hindra solvärmen att komma in genom att dra för markiser, rullgardiner, persienner eller gardiner, samt att hålla dörrar och fönster stängda.

  1. Öppna inte fönstren

Så fort solen når din byggnad ska du stänga den ute. Dra för gardiner och persienner och håll fönstren stängda fram till kvällen när den svalare luften kommer. Under kvällen och natten bör du dock ha fönstren öppna.

  1. Öppna upp inomhus under dagen

Öppna innerdörrar, köksluckor och garderobsdörrar. Det gör att värmen inte lagras lika snabbt och ditt hem blir snabbare svalt på kvällen när du väl öppnat fönstren.

  1. Korsdrag

Om du är otålig till att få det svalt på kvällen är korsdrag din bästa vän. Öppna två fönster på motsatt sida i bostaden och låt luften strömma igenom, en glipa räcker långt.

  1. Fläktar

Att investera i en vanlig bordsfläkt är inte alls en dum idé på sommaren. Vill du öka effekten av fläkten kan du ställa en skål med isbitar framför. När isen avdunstar kommer den kylda luften spridas i rummet av fläkten.  Att ha igång en fläkt i sovrummet på natten kan vara riktigt skönt.

  1. Stäng av värmekällor

Undvik att ha igång saker som utger värme. Stäng av datorn, laga inte mat i ugnen, sätt inte på tvättmaskinen och duscha inte varmt. Gör hellre dessa saker när du redan fått det lite svalt senare på kvällen.

 

  1. Stäng av värmen inomhus

Kontrollera att värmen är avstängd på elementen, även golvvärme och handdukstork. Det kan låta som en självklarhet att inte ha värmen på under en varm sommar, men det är lätt att glömma bort.

  1. Undvik att tända lampor

om du inte behöver ljuset, gäller även effektiva LED-lampor. När man kommer direkt från solen in i huset så upplever man det ofta som mörkt, det tar ett tag innan ögonen vänjer sig. Då är det lätt att tända alla lampor. Det lönar sig alltid att släcka lampor när du inte behöver ljuset.

Med vänliga hälsningar,

SIGILLET FASTIGHETS AB

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies