Grannsamverkan – så funkar det

Genom grannsamverkan minskar inbrotten med 25 procent enligt Brå, och dessutom blir ofta samhörigheten i området bättre.

– Det handlar om att skapa ett socialt nätverk, säger polisinspektör Carina Björklund.

TEXT: MARIA OLSSON ÄÄRLAHT

Enligt Carina Björklund sker de allra flesta inbrott när hemmet står tomt och ett samarbete med grannarna kan vara minst sagt värdefullt.

– Grannsamverkan innebär att det fungerar lite mer som det gjorde om man går tillbaka 50–100 år i tiden när alla kände alla och man hade koll på varandra. Det ökar också samhörigheten i området, och man har sett att det inte bara minskar inbrott utan även sådant som skadegörelse, säger Carina Björklund.

Att samverka kan ske på flera sätt – att bara röra sig i om rådet menar Carina Björklund kan vara mycket betydelsefullt.

– Ett tips är att vara ute och alltid hälsa på de du möter. Det gör att alla känner sig sedda – även de som inte vill bli det, säger hon.

Vad finns det annars för fördelar med grannsamverkan?

– Brå har gjort undersökningar som visar att om det finns en aktiv och fungerande grannsamverkan så minskar inbrotten med ungefär 25 procent. En annan vinst är att engagemanget ofta innebär en förändrad attityd, man bryr sig mer om varandra och blir också mer medveten om hur man ska skydda sig mot inbrott.

Om man är intresserad av att starta grannsamverkan tar man först kontakt med polisen för att få information och material. Carina Björklund berättar att det finns några krav som man ska uppfylla innan samverkan kan dra igång.

– Att vi ställer vissa krav har att göra med att de här skyltarna som sätts upp ska ha ett värde, förklarar hon.

– Det första kravet är att vi vill att minst 60 procent av de som bor i ett område som vill starta grannsamverkan ska vara engagerade. Helst ska alla vara inblandade, men så klart kan man inte tvinga någon. Nästa krav är att det ska utses ett kontaktombud som är länken mellan polisen och de boende.

KONTAKTLISTA

Det tredje kravet är att det ska upprättas en inbördes kontaktlista med telefonnummer, mailadress och kontaktuppgift till anhörig. Viktigt är dock att de här uppgifterna inte lämnas ut i andra sammanhang.

– Vi har också ett önskemål om att det ska finnas en in ventarielista på värdeföremål. Ganska ofta när det har skett ett inbrott är den drabbade osäker på vad som har förlorats, och ibland hittar vi gods som är stulna som aldrig hamnar i rätt händer igen för ingen har anmält dem saknade, säger Carina Björklund.

Tips – så undviker du inbrott på semestern:

1. Meddela alltid grannarna när du är borta.

2. Ta hjälp av grannar/bekanta som kan ta in post, tända/släcka lampor och så vidare.

3. Lägg inte ut på sociala medier när du är bortrest.

4. Använd timer för belysning.

5. Fundera på hur du förvarar dina värdesaker. Tänk annorlunda, och tänk på att alla värdesaker inte behöver förvaras hemma utan kanske hellre i ett bankfack.

6. Tänk också på hur du förvarar dina id-handlingar – ett svenskt pass kan vara värt cirka 50 000 kronor på den svarta marknaden.

7. Lås alltid – även om du är hemma. Många förvarar värdesaker som nycklar och plånbok nära ytterdörren, ett guldläge för tjuven.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies