Besök Italien i Göteborg

Det äkta italienska – i Sverige. Ett besök på Allora är som att kliva rakt in på en bar i den eviga staden Rom.

TEXT: AXEL OHLSSON

Scenerna har varit de samma under Alloras första halvår. På uteserveringen har kaffe- och lunchsugna göteborgare badat i solgasset och inuti den intima lokalen har människor stått upp och druckit sin espresso eller sin cappuccino.

– Det har varit ett enormt intresse direkt från start, säger Younes Dalili, som driver caféet tillsammans med Adam Reggiani.

Det är en genuin italiensk känsla som lockar besökare till caféet vid Kaserntorget. På Allora används i princip bara italienska råvaror från italienska grossister. – Vi har återskapat hur det ser ut på barer nere i Italien, den riktiga italienska barkulturen, säger Younes Dalili, och fortsätter:

– Vi är det lilla hålet i väggen dit man kommer, tar sin espresso och sedan går vidare. Det passar på en lite mindre yta där det blir intimt med mycket folk och bra tjôt mellan gästerna.

– Sedan är vi i Sverige, så det är klart att folk sätter sig ner och fikar här också – men det är en lite annan känsla ändå.

Utöver det traditionella italienska kaffet serveras även ett par olika sallader och en pasta varje dag. Ännu mer italienskt ska det bli när Allora får alkoholtillstånd och den italienska traditionen aperitivo – där lättare rätter och plockmat kombineras öl, vin eller drinkar – tar fart.

– Vi kommer börja köra lite fler schyssta förrätter, mycket chark och en del pasta och risotto. Namnet Allora är ett traditionellt italienskt uttryck som ungefär kan översättas som ”nåväl”. – Man använder det i princip hela tiden på italienska och det låter häftigt. Vi tänkte att det är ett namn som sätter sig hos folk och som är lätt att komma ihåg.

Det känns som ett uttryck som fungerar bra att säga både på italienska och göteborgska.
– Precis. Vi tror att vi har hittat helt rätt.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies