”Ett fantastiskt hus”

Som en gräddbakelse. Så beskriver Carl Petre, partner på Grandab, den charmiga fastigheten på Norra Hamngatan 4 som i folkmun är känd som Malmska huset.

TEXT: MARIA OLSSON ÄÄRLAHT, BILD: GRANDAB

Malmska huset omfattar drygt 2 500 kvadratmeter och byggdes år 1882. Från början var det hemvist för handelsmannen Max Malm, som både bodde och var verksam här. Familjen Malm flyttade ut år 1893 och i början av 1900-talet användes huset till hyresbostäder. Sedan 1920 är det dock kontorsverksamhet som gäller. Grandab köpte huset 2014 – då hade det ägts av en norsk familj i nästan 100 år.

– Då var huset ganska nedgånget och vi har under de senaste åren renoverat hela huset. I dag är alla lokaler moderna och anpassade efter dagens kontorsverksamhet. Dessutom är huset grundförstärkt, säger Carl Petre.

Kontorsverksamheten i Malmska huset är i dag fördelad på fem våningar. En del av huset är dock företagsbostäder, och
det finns även en källare där det ska bli ett aktivitetscenter för teambuilding.

Den 23 mars i år blev Sigillet ny ägare till fastigheten. Att Grandab valde att sälja beror på att de har fokus på fastighetsutveckling, istället för att vara en långsiktig förvaltare. Och där kom Sigillet passande in i bilden.

Grandab har själva sitt kontor i fastigheten, och delar huset med bland andra hyresgäster som Novi, Göteborgs Lokallots, reklambyrån Skooter, arkitektfirman Sjögren och 57 Footwear.

Vad gillar ni med fastigheten?

– Det är ett fantastiskt gammalt hus. Läget är superbra, det är centralt och lätt att ta sig hit både med allmänna kommunikationer och med bil. Det ligger i centrum, men ändå lite i utkanten vilket gör att det är lite lugnare, säger Carl Petre.

– När det gäller utsidan så är det två burspråk som är jättefina, vi har alltid tänkt att det ser ut lite som en gräddbakelse.
Här får du höga takhöjder och en bra mix av äldre charm och modernt utförande.

Vad tror du om framtiden för Malmska huset?

– Det här kommersiella läget kommer bara att bli bättre och bättre i framtiden, bland annat med tanke på hur Skeppsbron utvecklas. Det kommer att bli ett kommersiellt stråk från Brunnsparken till Skeppsbron, säger Carl Petre.

Carl Petre, partner på Grandab.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies