Nytt träningskoncept erbjuder helhetslösning

Med Omnia får medlemmarna en helhetslösning för sin hälsosatsning.

– Vår målgrupp är de som av olika anledningar inte kommer igång med sin träning, eller har svårt att få resultat i träningen, säger Thomas Eriksson, en av grundarna till Omnia.

TEXT & BILD: MARIA OLSSON ÄÄRLAHT

Thomas Eriksson har arbetat som personlig tränare i ungefär 15 år. Konceptet Omnia startade han tillsammans med sambon Karin, som även hon har en bakgrund inom träning och gym. Målsättningen är att hjälpa till med allt som medlemmarna kan tänkas behöva inom sin hälsosatsning – namnet Omnia betyder just helhet.

– Det kan innefatta allt från kost till träning, rådgivning och hjälp med att få ihop livspusslet, säger Thomas Eriksson.

Unikt för Omnia är, förutom helhetstänket, de intelligenta träningsmaskinerna. De kommer från det tyska märket Milon och kan berätta för dig om du tränar för hårt, lätt, snabbt eller långsamt. Efter ett uppstartssamtal med en personlig tränare scannas varje medlem i en så kallad Milonizer som tar kroppsmått och registrerar medlemmens unika förutsättningar. Dessa registreras på ett kort som sedan placeras i varje maskin innan träningen börjar.

– Man behöver inga förkunskaper och allt ställs in efter medlemmens behov, säger Thomas Eriksson.

De tolv maskinerna är placerade i en cirkel, och talar om hur länge man ska träna, och på vilket sätt. På 17,5 minuter är du färdig med din runda, och det finns alltid en tränare på plats i cirkeln.

– Varje kväll går vi tränare också igenom datan från våra medlemmars träningspass, och kan på så vis optimera deras inställningar till nästa gång, säger Thomas Eriksson.

En unik aspekt med maskinerna är att de kan leverera så kallad excentrisk träning.

– Om du tänker dig traditionellt bänkpress sker nästan all träning på vägen upp, på nervägen håller du bara emot vilket är mycket lättare. De här maskinerna kan anpassas så att du exempelvis lyfter 50 kilo på vägen upp, men tar emot 80 kilo på vägen ner, förklarar Thomas Eriksson.

Maskinerna kan även erbjuda adaptiv träning där man tränar efter en viss procent av sin maxstyrka och belastningen minskar efterhand. Det finns även isokinetisk träning som ger dig lika mycket motstånd som du pressar varje gång, oavsett vilken vikt du orkar pressa med så är hastigheten konstant.

Verksamheten öppnade 1 maj på Första Långgatan, och redan före öppningen hade man sålt ungefär en tredjedel av de 450 medlemskap som erbjuds. Helhetstänket är också viktigt i hur lokalen är utformad, vilka produkter man erbjuder och så vidare. Stort fokus ligger på service.

– Här finns också en lounge där man ska kunna sitta ner, ta en kaffe och ha en lugn stund i samband med sin träning, säger Thomas Eriksson.

Verksamheten på Första Långgatan är företagets första satsning – men målsättningen är att växa.

– Går allt som vi hoppas är planen absolut att expandera och öppna på fler ställen.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies