Enkelt och ­tillgängligt på ­Taverna ­Averna

Menyn är internationell men namnet italienskt. Taverna ­Averna på Tredje Långgatan är en av flera resta­uranger i Aveny­familjens koncept ­Auktionsverket Restauranger.

TEXT: HENRIK EKBERG

År 2013 flyttade Göteborgs Auktionsverk ut från den specialdesignade auktionskammaren på Tredje Långgatan 7–9. Auktionsverket hade då huserat i lokalerna sedan 1892. Och visst märks det att ett av världens äldsta auktionshus nyligen hade verksamhet i lokalerna. De välsvarvade pelarna och den enorma takhöjden säger sitt. Men även tavlorna på väggarna. Tobias Hamberg inspirerades av den tätsittande konsten på Berners Tavern i London.

– Där hänger tavlorna på det här sättet. Totalt finns här 300 konstverk och majoriteten kommer från lokala konstnärer, berättar han.

Det är lunchtid på restaurangen och en hel del folk. På ­menyn finns kött, fisk, vegetariska alternativ, pasta och pizza. Tobias Hamberg beskriver restaurangen som en internationell bistro.

– Alla våra restauranger är casual dining; det ska vara enkelt, tillgängligt och till bra priser. Samtidigt vill vi ha den här stimmiga och levande atmosfären som du ser här.

kravmärkt restaurang

Taverna Averna är en kravmärkt restaurang, vilket innebär att ett visst antal råvaror måste vara kravmärkta. Under odlings­perioden plockar restaurangen, med köksmästare Berny Appelgren, örter och kryddor från en 200 kvadratmeter stor odlingsyta på taket av huset.

– Vi tar det närodlade ett steg längre och kallar det härodlat, skrattar Tobias Hamberg.

Nyligen beslutades att Tredje Långgatan blir en gågata, något som kommer att gynna stråkets restauranger.

– Det betyder mer utrymme för vår uteservering och dessutom en roligare miljö utan bilarna, säger Tobias ­Hamberg.

Blandade gäster

Gästerna är blandade. Tobias Hamberg berättar att många äldre personer brukar dyka upp efter lunch.

– De har minnen från auktionstiden och tycker det är roligt att kika in. Vi har försökt att förädla och bevara sekelskifteshuset så gott vi har kunnat, säger han och tillägger att golvet där vi nu sitter och intar vår lunch är upphöjt och förstärkt av en speciell anledning.

– Här stod ett kassaskåp förr där man förvarade pengar, men även vapen som såldes på auktionen.

VD. Tobias Hamberg är vd för Auktionsverket Restauranger där bland annat Taverna Averna ingår. Under odlingsperioden får restaurangen kryddor och örter från odlingslådorna på hustaket.

Spagetti ­Vongole

Ingredienser, 4 personer

400 g Spaghetti

1 kg Vongole- eller hjärtmusslor

2 msk Vatten

4 msk Vitt vin

4 msk Olivolja

2 st Vitlöksklyftor, lätt krossade

2 st Persiljestjälkar

Svartpeppar

Tomatsås

6–8 st Körsbärstomater

2 msk Olivolja

2 st Vitlöksklyftor

1/2 Färsk chili

1/2 dl Hackad bladpersilja

2 msk Persilja för att strö över ­portionerna

Så här gör du:

1. Skölj musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas.

2. För att få ur ev. sand ur musslorna, lägg dem i rikligt med kallt, saltat vatten. Låt dem ligga i vattnet i ca 30 minuter och byt sedan vattnet i omgångar tills det är klart och fritt från sand.

3. Lägg alla musslor i en kastrull med vatten, vin, olivolja, vitlök, persiljestjälkar och en nypa svartpeppar. Lägg på ett lock och låt musselkoket sjuda på svag värme i ca 3–5 minuter. Sila av och spara spadet.

4. Plocka musslorna ur sitt skal men spara 5–10 musslor/portion för att dekorera vid serveringen.

5. Dela tomaterna och gröp ur ­kärnorna, skär dem i små bitar.

6. Värm olivolja i en kastrull/stor stekpanna, lägg i vitlök och chili. Fräs tills vitlöken börjar ta färg. Tillsätt tomatbitarna och lite av musselspadet och låt koka på medelhög värme i 5 minuter.

7. Späd kontinuerligt med mussel­spad, men låt inte såsen bli för tunn. Rör ner musslor och persilja och låt alltsammans koka i ytterligare 3–4 minuter. Ta upp vitlöken som kastas. Lägg på ett lock och ställ åt sidan.

8. Koka under tiden pastan i rikligt med saltat vatten, tills ett par minuter av koktiden återstår. Låt den sedan rinna av och blanda därefter ner den i kastrullen med tomatsås.

9. Toppa portionerna med persilja.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies