Hemförsäkring – ingen självklarhet

Hemförsäkring kanske inte är det första ordet som dyker upp när flyttlasset går till den första lyan. Men det borde det vara.

– För en årskostnad på unge­fär tusen kronor kan man ­känna sig trygg, säger Jenny Rudslätt, försäkringsexpert på If. 

TEXT: HENRIK EKBERG

Allt fler struntar i hemförsäkringen. I synnerhet ­ung­domar och nyanlända. Enligt en undersökning som gjorts av If saknar nästan var tredje person mellan 18–29 år hem­försäkring. Orsaken, enligt Jenny Rudslätt, är den låga ­kunskapen och att det inte är någon intresseprodukt.

– Ungdomar sitter inte och jämför olika försäkringar. Och för nyanlända från andra kulturer kan det vara något helt nytt som de inte känner till.

viktigt med katastrofskyddet

Det främsta syftet med en hemförsäkring är att undvika att hamna i ett läge där stora kostnader förstör hushålls­ekonomin. Alla hemförsäkringar har ett grundskydd som omfattar ansvars- och rättsskydd, egendom i bostaden, egendom på annan plats, egendom i annan lokal, krishantering, reseskydd och överfallsskydd.

– Det grundläggande och det viktigaste i försäkringen är katastrofskyddet. Det kan till exempel handla om brand hemma eller sjukdom på resa. De är de viktigaste skadehändelserna att skydda sig mot, säger Jenny Rudslätt.

Hos många försäkringsbolag innefattar grundskyddet i dag även ID-stöld – det vill säga om din identitet blir kapad på ­nätet.

Det finns inget lagligt krav att ha en hemförsäkring om man bor i lägenhet. Men många fastighetsbolag och ­bostadsrättsföreningar kräver i dag en försäkring. Så är det sedan några år tillbaka hos Sigillet Fastigheter.

– Vi vill inte att man ska bli ekonomiskt belastad om något skulle hända, säger Emelie Lindström på Sigillet.

får stå för kostnaden

Vid avsaknad av hemförsäkring och om hyresgästen är ­vållande till en skada i lägenheten så får denne också stå för kostnaden. Det kan handla om att man glömmer ett ljus och brand uppstår. Men om hyresgästen inte har orsakat branden så gäller generellt att fastighetsbolaget står för kostnaden. Vid inbrott är det dock hyresgästens försäkring som gäller.

– Många tänker inte på det, men man har väldigt mycket värdefulla saker hemma och för att få ersättning för dessa vid en stöld så krävs hemförsäkring, säger Emelie Lindström och fortsätter:

– Men de allra flesta av våra hyresgäster är medvetna om betydelsen av en hemförsäkring.

Har du hemförsäkring?

Moa Andersson, 25, Vasastan:

– Det har jag faktiskt, trots att jag bor i en studentkorridor. Vi hade en vatten­läcka som fick mig att börja fundera på detta.

Karolina Legan, 30, Centrum:

– Ja, det tror jag. Det är sambon som sköter den biten.

Krister Larsson, 23, Johanneberg:

– Ja, det har jag. Det kändes självklart att skaffa det.

Barzan Mohammed, 30, Hisingen:

– Jag har bara ett rum och har ingen hemförsäkring. Men jag tror att hyresvärden har försäkring.

Muhammed Saif, 34, Hisingen:

– Min sambo sköter det. Men jag tror att många tror att de har hemförsäkring men att de ändå saknar det.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies