Trådlös belysning för det smarta hemmet

Det började med styrsystem för lyxbåtar.
Nu ­riktar man i stället in sig mot gemene man med en ny ­belysningsteknik. Kvadratmeter hälsar på hos Plejd som gör hemmet smartare. 

TEXT: HENRIK EKBERG

På köksbänken i Plejds lokaler på Drottninggatan står ett mindre miniatyrkök som påminner lite om ett dockskåp. Några meter därifrån, på ett skrivbord, finns ytterligare ett miniatyrrum i form av ett vardagsrum. Babak Esfahani, vd för Plejd, tar upp sin iphone, knappar på en app och på displayen syns en bild på köket och en på vardagsrummet. Han skjuter reglageknappen under köksbilden till höger och det lilla köket på bänken börjar lysa. Så drar han även i vardagsrumsreglaget och också det tänds.

– Allt styrs med Bluetooth-teknik, det är enkelt att installera och man slipper dra kablar, vilket kan vara svårt om man till exempel har betongväggar, säger Babak Esfahani.

Vad som krävs är den senaste Bluetooth smart-tekniken som har en bättre räckvidd, en låg energiförbrukning och som är anpassad för det smarta hemmet. En liten dosa installeras bakom strömbrytarknappen, dimmern eller strömbrytaren och sedan kan belysningen styras trådlöst med hjälp av appen i den mobila enheten. Det betyder att varken gateway, hub eller liknande teknik behövs.

Många möjligheter

Möjligheterna är många. Förutom att man kan ligga i sängen och reglera all belysning så finns en timer inbyggd som gör det möjligt att till exempel ställa in så att fasadbelysningen går på och av efter solens upp och nedgång. Det är också möjligt att skapa olika scenarion; till exempel så att all belysning i ­hemmet kopplas till en strömbrytare, som kan stängas av när man lämnar hemmet.

Allt började när en av med­grundarna började jobba på en lyx­kryssare. Där upptäckte han att styrsystemen för olika tekniska system var komplicerade och krångliga. Han tog hem erfarenheterna till sina Chalmerskompisar som tog fram en smartare lösning. Det var starten för Plejd som grundades 2009 och som har åtta anställda på Drottninggatan. Före­taget äger fortfarande tekniken, men marknaden mot yachterna sköts nu av holländska VBH.

– Kunskapen från båtarnas styrteknik använder vi nu här. Under våren lanseras den första produkten som är en tryckdimmer och som passar utmärkt för glödljus, halogen och dimbara led-lampor, berättar Babak Esfahani.

Stort intresse

Denna produkt kommer under sommaren att följas av en liknande variant för vriddimmer och därefter ytterligare en produkt för vägguttag. Till hösten ska en produktserie inriktad enbart mot Led-belysning lanseras.

Kunderna är elektriker och grossister och intresset för Plejds produkter är stort.

– I förlängningen kommer vi även att vända oss ­direkt till armaturtillverkarna för att förse dem med den här ­tekniken. Alla dessa produkter är för lokala system. Nästa steg där är att kunna styra belysningen när man är utanför ­hemmet. Detta blir möjligt i slutet av året.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies