Enkla tips för sommarfräscht hem

Trött på inredningen där hemma? Sugen på att stajla om? Varsågod – här tipsar inredaren Andrea Brodin Engsäll om några enkla knep som gör ditt hem sommarfräscht.

Text: EDDIE EKBERG Bild: DANIEL COHN

Så här i sommartider när ljuset faller in och avslöjar minsta dammkorn i våra hem är det många som får upp ögonen för det där med inredningen. Ofta upptäcker man att soffa, mattor, gardiner och så vidare sett ut på samma sätt i åratal. Inredaren Andrea Brodin Engsäll (känd från tv-program som Homestyling och Arga Snickaren, med boken Gör om hemma och bloggen Från damm till glam) stajlar om hemma åtminstone varannan vecka. Enligt henne är det både enkelt och billigt att åstadkomma stora förändringar/förbättringar.

– Börja med att måla om, det är enkelt och relativt billigt och ger stor effekt. Grått är väldigt populärt nu, och så kan man använda pastell-färger i detaljer som kuddar och mattor. Sedan är tre-regeln bra att använda; byt ut tre prydnadssaker till tre saker i samma färg, till exempel en vas, en kudde och en matta i gult. Då får du en skön sommarkänsla. Och varför inte plocka in ett fång ängsblommor och ett par kastanjekvistar för att ytterligare förstärka sommarkänslan, säger Andrea Brodin Engsäll.

GÄRNA ÄRVDA SAKER

Ett inredningsknep som hon är förtjust i är att återanvända saker som man redan har, och gärna som man ärvt, i inredningen. Det är ju dessutom också bra för miljön.

– Jag gillar personlig inredning. Varför ha det som alla andra? Då är det mycket roligare att plocka in något från farmor eller ett loppisfynd som får nytt liv med lite färg. Stolar får en ny känsla med annan klädsel och soffan kan bli som ny med ett överdrag, säger hon.

Årets färg är, enligt företaget med färgskalan Pantone, lila. Det är en färg som Andrea Brodin Engsäll tycker mycket om och som hon menar är användbar.

– Jag tycker framförallt att det är en fin accentfärg, men man kanske inte direkt målar lila på väggarna. Men det är snyggt på till exempel kuddar, värmeljus och plädar.

Hur gör du hemma hos dig själv?

– Det viktiga för mig är att jag tycker det är snyggt och att jag trivs. Jag ändrar om lite ungefär en gång i veckan, med befintliga saker. Flyttar runt, placerar saker på nya ställen och småfixar. Jag gör också större förändringar sommar och vinter, då byter jag till ”sommar-/ vintergrejorna” som får bo på vinden under sommar-/vinterhalvåret.

HEMMAFIXARE. Inredaren Andrea Brodin Engsäll stajlar om hemma en gång i veckan. Hon tycker att man ska göra om gamla favoritkläder till inredningsprylar så som tavlor och kuddöverdrag.

ANDREA BRODIN ENGSÄLLS TRE BÄSTA OCH ENKLASTE TIPS NÄR MAN SKA GÖRA OM HEMMA:

  1. Byt ut tre olika prydnadssaker mot tre saker i samma färg.
  2. Måla om i diskret färg och använd starkare färger i detaljer.
  3. Undvik för stora projekt, keep it simple. Och gör klart.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies