DRÖMKROG. För krögaren Mats Sjölander, här med Ida Karlsson-Wigström till vänster, Camilla Nilsson och Bodil Ahlskog till höger om sig, var det en dröm som gick i uppfyllelse när han sommaren 2012 tog över Blomstermåla. Själva huset är för övrigt ommålat i originalfärgen från 1904, då Blomstermåla byggdes.

”Här ska alla känna sig välkomna”

Sommaren 2012 tog Mats Sjölander och PO Lundgren över den anrika krogen Blomstermåla i Särö.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger kocken, krögaren och Kungsbackasonen Mats Sjölander.

TEXT & BILD: EDDIE EKBERG

Han berättar att han redan som liten grabb var på julbord med mamma och pappa på Blomstermåla.

– Sedan hängde man ju här på studenttiden, det var en hel del partajande. Jag har väl funderat de senaste 20 åren på att ta över Blomstermåla, men det har inte stämt riktigt tidigare, säger Mats Sjölander.

Förrän sommaren 2012. Då stämde allting och Sjölander tog över Blomstermåla tillsammans med PO Lundgren som tidigare drivit bland annat Palace och Brasserie Lipp.

som traktens nav

Deras nya ambition är lika självklar som enkel; Blomstermåla ska vara en familjär och vänskaplig plats – i det närmaste en kvarterskrog som fungerar som traktens nav vid små och stora tillfällen.

– Här ska alla känna sig välkomna oavsett om man vill slinka in på en bit mat eller fika på sommaren, eller om man vill hålla en bröllopsfest med 200 gäster. Det ska också kännas lika självklart att umgås med grannfamiljen på fredagskvällen här, säger Mats Sjölander. Inriktningen återspeglas så klart både på utformning och på prisnivå.

– Vi eftersträvar låga trösklar här, det ska alltså kännas enkelt och välkomnande att komma hit. Det syns såväl på service- som på prisnivån.

Och den som vill ha den klassiska Säröburgaren med pepparsås behöver inte oroa sig – den finns kvar.

HUMMERFISKARE

Namn: Mats Sjölander.

Ålder: 42 år.

Familj: Fru och tre döttrar.

Bor: Onsala.

Yrke: Krögare.

Karriär i korthet: Stjärnkrogarna Westra Piren, Auberge du Jarrier i Frankrike och Hostellerie Alpenrose i Gstaad i Schweiz och på kryssningsfartyget M/V Caledonian Star – bland mycket annat.

Fritid: Passionerad hummerfiskare.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies