Hole-in-One på Kungsgatan

Under närmare 100 år dominerades fastigheten av Stäcks kappaffär.

I dag är det restauranger som gäller på bottenplanet – båda unika koncept och två av världens största kedjor – och moderna kontor i fem plan.

Fastigheten Inom Vallgraven 34:4 förenar unika originaldetaljer med rullband i restaurangen och golfhål i kontorsgolvet.

Text & bild: NICKLAS TOLLESSON

Personalens trivsel är viktig för alla moderna företag. Att koppla av med några golfputtar mellan säljandet och programmerandet är populärt hos Netoptions, tre trappor upp i huset som är beläget i korsningen Kungsgatan/Västra Hamngatan i centrala Göteborg.

– Jag är den enda på kontoret som inte spelar golf, säger vd:n Per Lundgren när han ställer upp sig för fotografering vid hålet, som är bland det första man ser när man kommer in på kontoret.

Netoptions, som arbetar med e-postmarknadsföring genom systemet Bizwizard, flyttade hit från Amerikahuset för ungefär ett år sedan.

– Fördelen där var att vi hade parkeringsplatser. Fördelen här är att det är så centralt att man inte behöver bil. Vi hade en omröstning bland personalen – ska vi sitta kvar här eller flytta mer centralt? Samtliga röstade för att flytta till innerstaden. Kravet var gångavstånd från Centralstationen. Det är helt enkelt smidigare än att ta egen bil till jobbet, säger Per Lundgren.

Bolaget har två storrum, ett för utvecklarna och ett för säljarna, en hel del konferensytor – och golfhålet då.

– Vi fick anpassa lokalerna helt efter vår verksamhet. Vi är väldigt nöjda, säger Per Lundgren.

Netoptions är en av de nyare kontorshyresgästerna. Bland restaurangerna finns flera som har funnits här länge. Pizza Hut har funnits här i tio år och Café Caprese har funnits här ända sedan 1997.

– Det här är ett mycket attraktivt läge, vi har faktiskt många turister som stamgäster här. Människor från Tyskland, Norge och England kommer hit varje gång de är här. Det här är turisternas favoritställe i Göteborg, skrattar Eyup Uca, som har ägt restaurangen sedan år 2000.

Han berättar att de hade det tufft när den stora gatuomläggningen pågick för ett par år sedan men att det nu pekar uppåt igen.

– De nya studentbostäderna har gett oss fler kunder, likaså gymmet som har öppnat här i närheten. Den italienska maten är populär och vi har ju både pizza och pasta.

Vägg i vägg med Café Caprese finns den asiatiska restaurangen Super Rullband, ett minst sagt speciellt namn på en restaurang. Men namnet kommer helt enkelt av att mat transporteras på rullband inne i restaurangen.

– Det är vanligt i Asien och även i vissa europeiska storstäder, som London. Jag känner inte till någon annan i Göteborg, säger Patrick Teng, som äger restaurangen, som serverar främst sushi och kinamat.

– Kunderna tycker att det är roligt med rullbandet. Man kan välja att plocka mat direkt från det eller så kan de beställa som vanligt, berättar Patrick Teng, som också äger Super Sushi på Prinsgatan och Drottninggatan.

Sedan 2010 finns också Subway, som sett till antalet restauranger – 42 000 stycken – är världens största restaurangkedja, i fastigheten.

– De stora fönstren gör att vi syns bra här, det är lätt att stanna till med bilen och vi har spårvagnshållplatsen precis intill, konstaterar Martin Löfqvist, som tillsammans med flickvännen Caroline Larsson är franchisetagare för tre Subwayrestauranger i Göteborg.

Gästerna väljer själva vad de vill ha på sina smörgåsar eller i sina sallader på Subway – ett populärt koncept.

– Vi finns i dag här, i Scandinavium och vid Kopparmärra. Vi hoppas kunna öppna två restauranger till inom de närmaste åren, säger Martin Löfqvist.

Kvarteret – som heter Gymnasiet – uppfördes under 1800-talets tre första decennier. Den här byggnaden hade inledningsvis tre våningar. I många år låg JG Stäck & Co här med sin ”Manufaktur & kappaffär”.

Byggnaden fick sitt nuvarande utseende 1927, då den byggdes på med tre våningar och ett vindsplan. Arkitekt till den imposanta nyklassicistiska tegelbyggnaden var Harald Ericson, som sedermera blev stadsarkitekt i Borås. Beställare var direktör SA Paulsson och byggnaden inrymde på den tiden både affärsverksamhet och bostäder. Genom åren har fastigheten ägts av framstående göteborgska familjer som Waern och Grén – fastigheten gick tidigare under namnet Grénska huset – och nu ägs den av Sigillet Fastighets AB.

I början av 1990-talet genomfördes en invändig ombyggnation, men flera detaljer sparades, som trapphusets naturstensbeklädnad, väggdekorationer och sirligt dekorerade handledare i smide.

Sigillet Fastighets AB, Kaserntorget 7, 411 18 Göteborg. Tel 031-10 54 80. E-post info@sigillet-fastighet.secookies