Juridik

Olovlig andrahandsuthyrning

kan leda till fängelse

Straffen för att olovligen hyra ut sin lägenhet eller att ta oskäligt betalt för inventarier har skärpts sedan januari 2020. Men fortfarande går många efter de gamla reglerna. Fastighetsjuristen Henric Gartz berättar vad som gäller.

Text: Jonas Slättung

En uthyrning eller upplåtelse i andra hand av lägenheten för självständigt brukande kallas i juridiska termer för total sublokation. En total sublokation kräver alltid hyresvärdens samtycke, men om inte samtycke ges kan hyresnämnden ge tillstånd. Ett tillstånd ska, enligt praxis, ges om hyresgästen har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke. Om en andrahandsuthyrning skett utan tillstånd från hyresvärd eller hyresnämnd kan konsekvenserna bli hårda för hyresgästen.

”POLITISKT SPÄNNANDE”

– Den här frågan är politiskt spännande och kul, säger Henric Gartz. I oktober 2019 ändrades nämligen lagstiftningen gällande andrahandsuthyrningar och inneboende. Innan dess var det så, att skulle man hyra ut sin lägenhet så behövde man hyresvärdens tillstånd. Hade man inte det så kunde värden skriva en varning och vidtog man då inte rättelse inom några veckor så kunde värden säga upp avtalet, antingen vid hyrestidens slut eller i förtid. Men viktigast var att man fick iväg den där varningen så att uthyraren fick möjlighet att rätta till felet. Gjorde man inte det då så riskerade man att bli av med sin bostad vid rättslig prövning.

– Jag har länge stört mig på detta av rent bostadspolitiska skäl; hur kan man hyra ut i andra hand utan lov? Och det här med att man tar ut ”överhyra” och själv bor någon annanstans. Det är som att svära i kyrkan för mig. Så är det ju inte tänkt att hyresmarknaden ska fungera utan du skall bo i lägenheten och inte använda den som en handelsvara. Det förstör själva fundamenten för hyresrätten. Jag började prata om detta med att det fanns personer som hade kvar lägenheten för att hyra ut i andrahand och tjäna pengar eller bra att ha redan för femton år sedan, men det dröjde ända till 2019 innan lagen förändrades, förklarar Henric Gartz.

HENRIC GARTZ. Jurist på Fastighetsjuristerna.

INGEN VARNING

– Efter skärpningen av reglerna för uthyrning i andra hand är det följande som gäller: hyr en hyresgäst ut i andra hand och inte har giltig ursäkt och det inte handlar om kortare tid, det vill säga mindre än en månad, så upphör avtalet. Pang bom. Som värd behöver du inte skicka någon varning längre. Om du hyr ut din lägenhet i andra hand och dessutom tar ut en hyra som överstiger bruksvärdet, det som är kollektivt framförhandlat mellan föreningarna på hyresgäst och fastighetsägarsidan – ja, då kan det leda till fängelsestraff. Så detär en ganska kraftfull markering av lagstiftaren när det gäller påföljden; direkt av med hyreskontraktet och dessutom, i vissa fall, fängelsestraff.

Ibland försöker hyresgäster kringgå bestämmelserna om andrahandsuthyrning genom att kalla arrangemanget för inneboende (partiell sublokation) ofta för att undkomma att man hyr ut i andrahand. Hyresgästen behöver nämligen inte ha hyresvärdens tillstånd när det gäller inneboende.

– Inneboende kan man bara vara om den som står på hyreskontraktet också bor i lägenheten på något sätt: Förstahandshyresgästen måste i någon mening själv använda lägenheten och utöva kontroll för att den boende ska kunna betraktas som inneboende. Om endast den boende använder lägenheten är det fråga om ett självständigt brukande, oavsett formen för upplåtelsen, säger Henric Gartz och förtydligar:

– Huvudregeln för uthyrning i andra hand är att man alltid ska ha hyresvärdens tillstånd. Har man det så får man egentligen hyra ut så länge värden och hyresgästen är överens. Är man inte överens så kan hyresgästen ansöka till hyresnämnden om att få hyra ut i andra hand och då brukar det handla om vad man har för giltiga skäl, som till exempel studier, arbete på annan ort eller blivande samboskap.

Regler andrahandsuthyrning

  • Hyresvärden behöver numera inte sända en varning; hyresavtalet har upphört i förtid i och med den otillåtna andrahandsuthyrningen. Lagtexten talar om ”andra hand till annan för självständigt brukande”, det berör alltså inte inneboende. Man kan komma undan med ”giltig ursäkt” eller (omständigheterna vara av sådan art att en hyresgästs agerande framstår som ursäktligt) ”ringa betydelse” (kortare tid än en månad). Det är inte längre möjligt att undgå förverkande (hyresavtalet hävs) genom att göra rättelse eller ansöka om tillstånd och få ansökan beviljad.
  • Även överhyra (mer än 15 % på den framförhandlade hyran) leder till att hyresavtalet upphör genast. Ett annat verktyg för att motverka överhyrorna är möjligheten för en andrahandshyresgäst att erhålla retroaktiv återbetalning för den del av hyran som inte varit skälig. Gäller upplåtelsen endast en del av lägenheten anses hyran inte vara skälig om den överstiger en sett till omfattningen av upplåtelsen proportionerlig andel av hyran, jämte nämnda tillägg.
  • Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse.
  • I senare rättspraxis (föranlett av så kallade AirBnb-uthyrningar) har många och kortvariga upplåtelser som pågått en längre tid ansetts inte avse bostadsändamål utan utgöra en hotelliknande verksamhet, vilket inte är tillåtet.
  • Om en partiell sublokation, inneboende, kan anses innebära “verkligt men eller obehag” för hyresvärden, anses hyresrätten förverkad och hyresvärden har rätt att säga upp hyresavtalet i förtid.

#KVM 3

Kvadratmeter nr 1 2023

Spännande ungdom på Famngatan

Spännande ungdom på Famngatan

Fastigheten i fokusSpännande ungdompå FamngatanPå Famngatan 2-14 i Flatås i Göteborg har Sigillet en bostadsfastighet med 182 lägenheter som förvärvades i slutet av 2020. Sigillets vd Henrik Nilsson berättar mer om den unga men spännande fastigheten.Text: Andreas...

Tävlade bara för Eggers skull

Tävlade bara för Eggers skull

VinnarenTävlade baraför Eggers skullEn förvånad Maria Norling är det som får beskedet om att hon vunnit presentkortet på Hotell Eggers i tävlingen från förra numret. Nära på aldrig så brukar hon skicka in till olika tävlingar. Men när chansen kom till en middag för...

Värt att tänka på under sommaren

Värt att tänka på under sommaren

Hyresgästens vardagVärt att tänka påunder sommarenSommaren är äntligen här! Nedan svarar vi på några frågor från våra hyresgäster som är specifika för säsongen.Text: Anthon NäsströmVad behöver man tänka på om man har husdjur? Du har ansvar för dina husdjur och du...

Stjärnkrögarens nya hem

Stjärnkrögarens nya hem

Mat i kvadratStjärnkrögarensnya hemEn ny stjärna har tänts på Göteborgs restauranghimmel. Gustav Trägårdh är tillbaka med nya krogen Gurras där inspiration från street food över hela världen färgar smakerna i de vackra lokalerna.Text: Axel Ohlsson | Bild: Anna...

Sparekonomens bästa tips

Sparekonomens bästa tips

I hemmetSparekonomensbästa tipsShoka Åhrman är sparekonom på SPP, författare och analytiker. Hon skriver för bland andra SvD, Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter och har kommenterat ekonomiska nyheter i både SVT och TV4. I rådande ekonomiska läge är det många...

Historiska vingslag i Göteborgs äldsta hus

Historiska vingslag i Göteborgs äldsta hus

Historiska husetHistoriska vingslagi Göteborgs äldsta husNYGAMMALT HUS. Torstensonska palatset på Södra Hamngatan 1 är Göteborgs äldsta hus. Men det renoverades så sent som 2001 och är statligt byggnadsminne sedan 1935.Residenset i Göteborg, Torstensonska palatset,...