Historiska rötter

på Kyrkogatan

Från Jakarta till domkyrkan. I hjärtat av Göteborg finner vi ursprunget. Där finns historien om holländare som anlade staden, om dramatiska bränder och om husen som sitter på otaliga historier. Välkommen till Kyrkogatan 24!

Text: Juan Martinez Bild: Magnus Pehrsson

Vänder du dig om hastigt och byter blickfång från den imponerande domkyrkan till det lägre och mer blygsamma trevåningshuset på Kyrkogatan 24 så är det en sak som är slående: Teglet är närmast identiskt. Det finns historier om att bostadshuset uppfördes med överblivet material från kyrkobygget.

– Det är jag tveksam till, eftersom det behövdes mycket tegel till att uppföra bostadshuset. Men det vi ser i bägge fallen är ett klassiskt gult flensburgstegel som är väldigt typiskt för Göteborg och tidseran. Huset är byggt under början av 1800-talet och så här såg husen i området ut för 200 år sedan, säger Martin Lindholm, som är antikvarie och ofta anlitad av Sigillet vid renoveringar av äldre fastigheter.

Många av husen inom Vallgraven har fått puts på sig. Men Kyrkogatan 24 har behållit sin ursprungliga fasad med sin dämpade gula nyans. Exteriören är enkel, utan större utsmyckningar. Det som arkitektoniskt sticker ut mest är den profilerade taklisten med vackert tandsnitt, en kalksten som lagts in som en list ovanför lokalerna i gatuplan, samt de murade valven ovanför fönstren.

– Jag tycker att det är jättefint hus med få inslag i den här arkitekturen. Det är viktigt att man är noggrann när man byter tegel, fogar och fönster. Får man till det rätt så blir det fint och då bevarar det stadens karaktär, säger Martin Lindholm.

Anton Tolinsson är förvaltare på Sigillet och den som har ansvar för fastigheten på Kyrkogatan 24. Han visar in i trapphuset som genomgick en totalrenovering med ny stenläggning och uppgraderad hiss, samt en nygjord brandtrappa på innergården.

– Jag skulle säga att fastigheten är i toppskick nu. Det är alltid spännande att arbeta med en fastighet och ett kvarter som har så mycket historia att berätta, det tror jag även de hyresgäster vi har i fastigheten tycker, säger Anton Tolinsson och pekar upp mot ett fönster

– Där uppe fanns faktiskt en bostad så sent som år 2022, då den byggdes om till kontor.

Sedan Sigillets övertagande har det tillkommit en del nya hyresgäster med vitt skilda inriktningar. Här finns   frisörsalong, lokalmäklare, smyckesförsäljning och låneförmedlare.

I gatuplan återfinns passande nog ett av Göteborgs och förmodligen Sveriges mest emblematiska företag inom sin bransch. Mart. Matsson och co. grundades redan 1841 och är med stor sannolikhet Sveriges äldsta låssmedsföretag. År 2022 köptes företaget upp av elteknikbolaget Granitor Electro, men har behållit sitt namn.

Butiksytan är klassiskt rektangulär med en rejäl trädisk, som för tankarna till brittisk pub, ett fint stengolv och hög takhöjd med vackert bevarad stuckatur.

Ahrenbergsgatan
Skytteholmsvägen

Mart Matsson och co.

Renoveringen av trapphuset på Kyrkogatan 24.

Just taket är värt en extra titt. Det består av kvadratiska glasrutor och bakom varje ruta finns en vacker dekoration med blomstermotiv. Något som var vanligt att inreda med vid sekelskiftet 1900.

– Vi upptäckte dem när vi tog bort det tak som sattes upp tidigare, troligtvis under 1980-talet. Många av dekorationerna var i dåligt skick, men då tog vid den som var finast och gick till en reklambyrå som hjälpte oss att trycka upp nya och nästan identiska med de ursprungliga, säger Kalle Wong, som arbetat i företaget i 20 år.

– Bladguldet som finns i originalen har vi handmålat med en så snarlik guldfärg vi kunde hitta, fortsätter han.

Kalle Wong är själv väldigt historieintresserad och tycker att Sveriges äldsta låssmed passar som hand i handsken i de anrika lokalerna.

– Det är jättekul att arbeta i en så fin lokal. Det var en av anledningarna till att jag sökte mig tillbaka hit, efter några år på annat håll. En del kunder är historieintresserade och då berättar vi och visar en monter där ett gesällbrev från 1872 fått hedersplatsen.

Skytteholmsvägen
Ahrenbergsgatan

Anton Tolinsson, förvaltare på Sigillet.

Kyrkogatan 24

Byggnadsår: 1929
Stad: Göteborg
Område: Inom Vallgraven
Fastigheten innehåller
1 626 kvm uthyrbar yta.