Möt gänget som håller liv

i våra fastigheter i Göteborg

Från vänster: Liridona ”Donna” Pestisha, Arif Husseini, Martin Saurius, Bashir Warsame och Andreas Pålsson.

Det är nu snart två år sedan vi inledde vårt samarbete med Axcell Fastighetspartner. Rutinerna har satt sig. Gänget är sammansvetsat. Och elbilarna susar runt mellan fastigheterna.

Text & Bild: Magnus Pehrsson

En solig junidag med mycket sidvind fick vi en pratstund med Andreas, Arif, Bashir, Donna och arbetsledaren Martin på Axcell.

De driftar Sigillets fastigheter och har, som tekniker, ansvaret att allt fungerar så smärtfritt som möjligt. Ofta sker samarbeten med Sigillets underleverantörer och vid mindre projekt agerar de som projektledare. Axcell har det yttersta ansvaret att det ska flyta på och givetvis fungera så smärtfritt som möjligt. Hyresgästen ska helt enkelt känna sig trygg i sin bostad.

– Vi är som spindeln i nätet. Både för oss själva och ibland, vid mindre projekt, för Sigillets underleverantörer. Men även för Sigillets förvaltare, säger Bashir.

Axcell i Göteborg har lite olika fastighetskunder, men Sigillet är det enda bolaget som har bostäder. De andra bolagen har bara kommersiella fastigheter. Martins gäng som vi har en pratstund med, jobbar med Sigillet till hundra procent.

 

En dag på jobbet

Hur ser en hyfsat normal dag ut? Jag vänder mig till Liridona, eller Donna, som hon också kallar sig.

– Det beror helt på. Men det är mest löpande felanmälan. Många möten med hyresgäster. Det är roligt för man möter många olika människor. Och de flesta är trevliga. Mina är det i alla fall, säger hon med ett glatt skratt.

När Sigillet inledde samarbetet så var det mycket fokus på proaktivitet och miljö. Nu två år senare så är vi nyfikna på hur det har fungerat.

Andreas berättar att den proaktiva delen alltid finns där. Och om de kan förebygga någonting så gör de det. Men det är inte alltid så tydligt. Ibland har man inte kompetensen att avgöra och då kan det vara svårt. Då tar de in någon som har den spetskompetensen.

– Vi försöker vara ute hela tiden och kolla. Upptäcka olika fel. Skapa ärenden i god tid. Sätta upp service pågår-skyltar, säger Bashir.

Allmänna utrymmen och SBA-arbeten är självklara saker som det arbetas med hela tiden. Men det som är inne hos hyresgästen går ju inte att upptäcka av förklarliga skäl. Men när de väl är hos en hyresgäst vid en felanmälan som de gjort, så passar de på att kolla om brandvarnaren fungerar. Eller något annat fel som går att upptäcka när de är på plats. Och då ber teknikern dem att felanmäla det som upptäcks, så man kan åtgärda det så fort som möjligt.

Är ni proaktiva när ni träffar hyresgäster? Frågar ni om de har några problem?

– Det hinner vi inte för det nämner de alltid själva innan vi hinner säga något. Så det är inga problem, säger Andreas och skrattar!

– Om vi har varit där och fixat någonting, så brukar vi fråga om de är nöjda. Eller om det är något annat som de tänker på, säger Donna och Arif mer eller mindre i mun på varandra.

Felanmälan

Felanmälan fungerar bra generellt. Men det är inte alltid man förstår hyresgästen.

– Ibland skriver hyresgästen bara ”badrum” eller att ”det läcker”. Hade de bifogat en bild på problemet hade det hjälpt oss väldigt mycket. Det finns så många olika fabrikat och lösningar. Om jag vet vilken det är så är det mycket enklare att åtgärda det snabbare. Då kan man köpa in det som behövs innan och så slipper man kontakta dem, eller åka ut, en extra gång, säger Bashir.

 

Om miljön

Som ett led i Sigillets miljöarbete så kör ni bilar enbart på el. Hur funkar det?

– Det funkar bra på sommaren. Vintern är lite svårare. Då det krävs mer planering. Men över lag så fungerar det bra, säger Martin.

På frågan om man kan ge miljötips till hyresgästerna så blev miljörummen en het potatis att diskutera. Arif berättade att han var i ett miljörum nyligen i över två timmar. Efter han var klar, så luktade han så illa att han fick köra hem direkt och ta en dusch.

Så, det grundläggande tipset är att följa anvisningarna i miljörummen. Att använda korrekt kärl när du källsorterar.

Och det är ett ganska stort problem med grovsopor, med onödiga bortforslingar som följd. Grovsopor får inte slängas i miljörummen. De ska man själv forsla bort till närmaste återvinningscentral.

– Men där spökar den mänskliga latheten. Om någon bryter mot reglerna, är vi ju tvungna att forsla iväg det och det märker väl vissa av våra mer bekväma hyresgäster, säger Donna.

Vi tackar för den trevliga och informativa pratstunden och slår igen anteckningsblocket. Kort därefter försvinner en efter en ut på uppdrag i sina elbilar.

Kort & personligt

Arif Husseini

 

Bästa med jobbet:

Ganska fritt. Gör mycket själv. Tiden går fort och det är roligt.

Sämsta med jobbet:

Miljörummen!

På fritiden:

Umgås med familjen. Styrketräning. Spela fotboll med killarna*

Ansvarig för områden:

City

 

Andreas Pålsson

 

Bästa med jobbet:

Det är fritt. Alla dagar ser olika ut. Man kan planera sin egen tid.

Sämsta med jobbet:

100% sophantering. Plocka skräp. Alla miljörum som luktar illa och ser förjäkliga ut.

På fritiden:

Fotboll. Både spela, kolla och Fantasy Football League. Spela med Axcell United*. Laga mat. Lyssna på musik och spela TV-spel.

Ansvarig för områden:

Östra Göteborg. Kålltorp, Kviberg, Gamlestan. Även Flatås, Mölnlycke och Marstrand.

 

Martin Saurius

 

Bästa med jobbet:

Få leda och vara behjälplig.

Sämsta med jobbet:

När man får väldigt mycket att göra. Men det är också charmen med det.

På fritiden:

Träning. Lite gymmande. Skapa musik när lusten faller på. Vara ute i naturen. 

Liridona ”Donna” Pestisha

 

Bästa med jobbet:

Samma som de andra.

Sämsta med jobbet:

Samma som de andra.

På fritiden:

Min familj i Ängelholm och Norge. Mountainbike i skogen.

Ansvarig för områden:

Västra Göteborg, city och Hisingen.

 

Bashir Warsame

 

Bästa med jobbet:

Frihet och man lär sig mycket.

Sämsta med jobbet:

Sophantering och skadegörelse. Inbrott och klotter.

På fritiden:

Träning och fotboll. Umgås med mina barn. Tekniska prylar.

Ansvarig för områden:

Hisingen och Kungälv. Även Torslanda och Kungsgatan.

 

*) De har ett eget korplag i fotboll som heter Axcell United.