Originalglansen är tillbaka

på Aschebergsgatan

En av Vasastans absoluta skönheter har varit dold under ett skynke i drygt ett år. Men 10 kulörtprover senare och med nyrenoverade balkonger skiner Aschebergsgatan 40 som aldrig förr. ”Färgsättningen blev precis så bra som vi hoppades på. Jag är jättenöjd, säger Martin Lindholm”, antikvarie.

Text: Juan Martinez Bild: Magnus Pehrsson

Det är något speciellt med hörnfastigheter. Det är dem som ramar in ett kvarter. Således får de ofta ett betydligt pampigare utseende.

Aschebergsgatan 40 år inget undantag. En promenad nedåt gatan i riktning Vasaplatsen bjuder visserligen på tidstypiska och mycket vackra fasader med inslag av jugend och nationalromantik från ett sekel tillbaka. Men det är i hörnet av Aschebergsgatan/Kapellgatan kvarteret är som praktfullast.

– Fastigheten sticker verkligen ut. Det är ett väldigt fint jugendhus, uttrycksfullt och ståtligt med sitt torn och den stora balkongen som löper längs den översta våningen. Det syns att man ville manifestera, säger Martin Lindholm.

Han har varit iblandad i fasadrenoveringen sedan planeringsstadiet år 2021. Tillsammans med Sigillets vd, Henrik Nilsson, har de testat ett tiotal fasadfärger som ligger så nära ursprunget de kunnat hitta. Ibland handlar det om att besöka fastigheten vid olika tider på dygnet för att se färgerna i olika ljus.

– Vi får kanske inte alltid fram exakt samma kulör som fanns för ett drygt sekel sedan, men vi målar upp ett antal färger och tittar vid flera tillfällen. Därefter görs det estetiska valet. I det här fallet var jag och Henrik Nilsson helt överens, säger Martin Lindholm.

När anrika fastigheter med ett kulturhistoriskt värde ska renoveras är målsättningen att det inte ska synas särskilt mycket, berättar Martin Lindholm. I fallet med Aschebergsgatan 40 tog arbetet en oväntad vändning när det visade sig att det var mer än fasaden som behövde en uppgradering. Det visade sig att flera av balkongerna var i dåligt skick. Med byggställningarna på plats var det ingen tvekan om att slå till och byta.

– Samtliga balkonger, utom den pampiga i vinkel högst upp har därför bytts. De nya räckena är i järn, men det nya är att det insynsskydd som tidigare fanns är borttaget, vilket ger huset en öppnare känsla.

– Även färgkulören på räckena har valts med omsorg. Det är nästan bara fönstren man inte gjort något åt. De är bruna, vilket är en ganska vanlig färg, men de kan i sitt ursprung ha varit gröna, säger Martin Lindholm.

Även sockelplanet har fått nytt fogbruk och ett antal nya tegelstenar i samma nyanser som ursprungsmaterialet.

Göteborg är inte känt för en avancerad jugendarkitektur. Istället är utsmyckningarna ofta enkla. Men Aschebergsgatan 40 skiljer sig något från mängden. Förmodligen beroende på att byggåret 1911 var en tid då arkitekturen var på väg mot en ny stil.

– Tittar man noga på fastigheten så ligger det mycket hantverk bakom. Inte minst i entréplanet och portalerna där vi ser en blandning av grovhuggen och mer bearbetad granit. Ett sätt att uppnå kontrastverkan, säger han och fortsätter:

– Huset, som är ett ganska klassiskt jugendhus, har också inslag av nationalromantik, vilket man ser bland annat i mönstermurningen och stenpartierna i sockelplanet.

Skytteholmsvägen
Ahrenbergsgatan

Viktor Fridén på Sigillet är den som förvaltar fastigheten på Aschebergsgatan 40. Han känner stolthet över att få arbeta med ett så anrikt hus, men menar samtidigt att det behövs hållas lite extra koll också vid minsta förändring.

– Så klart att det är ett roligt uppdrag. Men det är också ett komplext hus att förvalta eftersom alla detaljer är viktiga i slutändan. Därför måste jag hålla koll på vad alla entreprenörer gör. Det är inte bara att byta en strömbrytare i trapphuset mot vilken som helst. Den nya måste ha samma känsla som resten av fastigheten.

Aschebergsgatan 40

Byggnadsår: 1911
Stad: Göteborg
Område: Vasastan
Fastigheten innehåller
3 009 kvm bostäder och
718 kvm lokaler.