I hemmet

Sparekonomens

bästa tips

Shoka Åhrman är sparekonom på SPP, författare och analytiker. Hon skriver för bland andra SvD, Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter och har kommenterat ekonomiska nyheter i både SVT och TV4.

I rådande ekonomiska läge är det många som drabbas av både höga energipriser, livsmedelspriser och räntekostnader. För Kvadratmeters läsare har Shoka nu samlat sina bästa tips med fokus på det som berör i vardagen.

Text: Jonas Slättung

Energieffektivisera – både för miljön och plånboken:

  • Sänk värmen hemma, släck lampor och kör tvätt och diskmaskin när de är fulla och under de tider som det är billigast – om det är möjligt.
  • Att se över de vitvaror/hushållsmaskiner du har hemma kan också vara bra, byt ut äldre vitvaror mot mer energismarta. Tänk på att många av de apparater vi har drar el även i standby-läge vilket bidrar till elförbrukningen.
  • Byt ut glödlampor och lysrör mot LED-lampor.

Se över dina räntekostnader:

Riksbankens räntehöjningar för att bekämpa inflationen har nu under en längre tid fått framför allt de rörliga bolåneräntorna att mer än fördubblas.

  • Förhandla med banken. Titta inte bara på listräntorna som erbjuds på bankens hemsida utan kolla på genomsnittsräntan för att se vad andra kunder har för räntor. Det kan skilja sig åt ganska mycket och bli ganska stora belopp i månaden.
  • Ränterabatten: Ha koll på när ränterabatten går ut för din rörliga ränta. Vanligtvis gäller rabatten under ett år. Ta reda på om banken kontaktar dig eller om du får meddelande via din internetbank. På bundna lån har du rabatten hela bindningstiden.
  • Förhandla med hela din ekonomi: Passa på att förhandla med hela din privatekonomi. Individuella bolåneräntan påverkas också av dina samlade affärer hos banken och hur mycket bolån du har i förhållande till bostadens värde, alltså din belåningsgrad.
  • Samla era affärer: Om du har en partner kan ni skapa ett bättre förhandlingsläge genom att erbjuda att samla löner, sparande, försäkringar och pensioner hos banken där ni har era bolån.
  • Var försiktig med att flytta över till exempel avtalspensioner med garantier för att få några punkter billigare bolåneränta. Det du ger upp i pensionskapital kan stå dig dyrt på lång sikt.
  • Förhandla bort avgifter, till exempel bank- och kreditkortens årskostnader och se om du kan få rabatt på dina eller familjens sakförsäkringar (bil, hemförsäkring). Det kan sammanlagt på ett år bli mer än den ränterabatt du försöker förhandla dig till. Många bäckar små…

Gör en budget:

Det är alltid viktigt med en budget men kanske ännu viktigare nu när vi som hushåll är pressade med kostnadsökningar från flera håll. Det är bra att systematiskt gå igenom alla utgifter och inkomster, stora som små, månad för månad, vecka för vecka. Säkert finner du en hel del som du kan skära i – elförbrukning, olika streamingtjänster och försäkringar och de många små utgifter i vardagen som var för sig inte framstår som särskilt stora men som över tid ofta blir stora summor.

  • Få ränta på pengarna. I takt med att räntorna har gått upp har fler banker också börjat erbjuda högre ränta på sparkonton och inlåningskonton. Så om du har för stora belopp på konto med noll ränta kan det vara bra att se om du kan få ränta på de pengarna.

Spara – även i osäkra tider:

Det är inte alla som har utrymme att spara, framför allt inte i dagsläget med minskade reallöner, ökade räntekostnader och högre energipriser. Vi har den högsta inflationen på 30 år och många osäkerhetsfaktorer i ekonomin gör det svårt att planera ekonomin framåt. Men har man fortfarande utrymme att spara så tycker jag att man ska göra det.

  • Fortsätt med månadssparandet: Du kan minska summan för sparandet om du inte har samma utrymme som tidigare att spara. Vi vet att aktiemarknaden historiskt och över tid är ett bra alternativ för det långsiktiga sparandet.
  • Anpassa sparandet. Bestäm din risktolerans och anpassa det till tidshorisonten för sparandet, din kunskapsnivå samt hur aktiv du vill vara i sparandet.

Var mer prismedveten i matbutiken, se över dina fondavgifter och förhandla till dig en bättre bolåneränta. Ta makten i de delar du har möjlighet och kan påverka utfallet själv.

#KVM 3

Kvadratmeter nr 1 2023

Olovlig andrahandsuthyrning kan leda till fängelse

Olovlig andrahandsuthyrning kan leda till fängelse

JuridikOlovlig andrahandsuthyrningkan leda till fängelseStraffen för att olovligen hyra ut sin lägenhet eller att ta oskäligt betalt för inventarier har skärpts sedan januari 2020. Men fortfarande går många efter de gamla reglerna. Fastighetsjuristen Henric Gartz...

Spännande ungdom på Famngatan

Spännande ungdom på Famngatan

Fastigheten i fokusSpännande ungdompå FamngatanPå Famngatan 2-14 i Flatås i Göteborg har Sigillet en bostadsfastighet med 182 lägenheter som förvärvades i slutet av 2020. Sigillets vd Henrik Nilsson berättar mer om den unga men spännande fastigheten.Text: Andreas...

Tävlade bara för Eggers skull

Tävlade bara för Eggers skull

VinnarenTävlade baraför Eggers skullEn förvånad Maria Norling är det som får beskedet om att hon vunnit presentkortet på Hotell Eggers i tävlingen från förra numret. Nära på aldrig så brukar hon skicka in till olika tävlingar. Men när chansen kom till en middag för...

Värt att tänka på under sommaren

Värt att tänka på under sommaren

Hyresgästens vardagVärt att tänka påunder sommarenSommaren är äntligen här! Nedan svarar vi på några frågor från våra hyresgäster som är specifika för säsongen.Text: Anthon NäsströmVad behöver man tänka på om man har husdjur? Du har ansvar för dina husdjur och du...

Stjärnkrögarens nya hem

Stjärnkrögarens nya hem

Mat i kvadratStjärnkrögarensnya hemEn ny stjärna har tänts på Göteborgs restauranghimmel. Gustav Trägårdh är tillbaka med nya krogen Gurras där inspiration från street food över hela världen färgar smakerna i de vackra lokalerna.Text: Axel Ohlsson | Bild: Anna...

Historiska vingslag i Göteborgs äldsta hus

Historiska vingslag i Göteborgs äldsta hus

Historiska husetHistoriska vingslagi Göteborgs äldsta husNYGAMMALT HUS. Torstensonska palatset på Södra Hamngatan 1 är Göteborgs äldsta hus. Men det renoverades så sent som 2001 och är statligt byggnadsminne sedan 1935.Residenset i Göteborg, Torstensonska palatset,...