Underground Golf har

slagit upp portarna i Göteborg! 

Om allting började 1898, 1946 eller 2020 beror nog på vilken tolkning man vill göra.

Men Barry Fontaines historia och levnadsöde, som man kan läsa om på Underground Golfs hemsida, är fängslande. Om man vill tro på den, så började resan redan i början av 1900-talet i New York, via Skottland, för att till slut landa i Oslo med premiäröppning 1946. Eller var det 2020?

I vilket fall. Hösten 2024 är det Göteborgs tur!

Text & Bild: Magnus Pehrsson

På en av de, antagligen, sista varma dagarna på året strosar jag ner mot ett nytt ställe nere i de centrala delarna i Göteborg. Där har jag bestämt träff med Olle Frandsen och Peter Weichl.

Det är två Oslofierade svenskar som nu har hittat tillbaka till Göteborg. De är eldsjälarna bakom Underground Golf tillsammans med sina två andra kollegor Joakim Landqvist och Kristian Endresen.

Efter en lång uppbyggnadsfas så har de äntligen slagit upp dörrarna till en totalt omarbetad version av den gamla anrika rockklubben Sticky Fingers gamla lokaler på Kaserntorget 7. Nu ska de frälsa Göteborgarna med sitt koncept, som de kallar för crazygolf.

Ett koncept, som verkar som om att det öppnade första gången i Oslo 1946*. Men Olle och Peter hävdar bestämt att det skedde 2020.

–  Vi slog upp dörrarna två månader innan pandemin stängde ner oss, säger Olle med ett snett leende.

Men under den knappa tid de höll öppet så märkte de ganska snabbt att folk gillade det. Det var en flygande start med en massa positiv feedback. Det resulterade i att de kunde behålla ett lugn när de var tvungna att hålla stängt och Covid härjade som mest.

Ahrenbergsgatan

Joakim Landqvist, Peter Weichl och Kristian Endresen. Tre av fyra som driver Underground Golf. Olle Frandsen var tvungen att dra upp till Oslo när vi tog bilden.

Siktet inställt på Göteborg

Att etablera sig i Göteborg har de haft på agendan ganska länge. Anledningarna har både handlat om deras svenska rötter och en släng av hemlängtan. Men även att Göteborg har ungefär samma storlek och ligger hyfsat nära Oslo, har varit avgörande faktorer.

– Det känns väldigt spännande att röra sig mot Sverige, säger Olle.

Och de har letat efter den perfekta lokalen ganska länge. Med hjälp av Nils-Åke på Loqalo kom de i kontakt med Henrik Nilsson, Sigillets VD, och skrev på kontraktet. Men resan var inte spikrak.

– Det var väldigt nära att vi hamnade ute i Gamlestaden i stället, berättar Peter.

Suget över Kaserntorget 7 fanns med redan från början. Men när de letade så var lokalen inte tillgänglig. Då var det Gamlestaden som var på tapeten för etablering.

 

Men helt plötsligt kom det ett samtal. Lokalen blev ledig. Då var de tvungna att ta ett beslut att ändra spår snabbt. Med facit i hand är det inget de ångrar idag.

– Det hade säkert blivit bra ute i Gamlestaden med. Men helt klart ville vi hellre in här, säger Peter.

Det är en speciell lokal med flera olika våningar. Historia i form av en gammal kyrka och de sista dryga 30 åren, en rockklubb. Och alla vet vart det ligger. Så det var en massa saker som gjorde att den skulle passa väldigt bra för Underground Golfs verksamhet. Inte minst tillgängligheten till stadens övriga utbud.

– Många kombinerar vårt koncept med andra grejer. Om de går på bio en veckodag, kanske de spelar golf innan. Även om vi har mat här med, så kanske man har bokat en annan restaurang. Och så vill man ha en aktivitet innan, utvecklar Olle och Peter.

Skytteholmsvägen
Ahrenbergsgatan

Konceptet Underground Golf

Så – vad är Underground Golf då?

Det är minigolf, barhäng och mat i en härlig eklektisk blandning. Två 9-hålsbanor, den ena på övervåningen, som också kallas the Backyard. Den andra finns i källaren och kallas för Downtown.

Caddies springer runt och servar dig under tiden du lirar. Så du behöver aldrig vara törstig. Den ena banlösningen är galnare än den andra. De är skräddarsydda efter lokalens planlösning.

Ovanvåningen, the Backyard, är utformad som en bakgård med träd och pittoreska husfasader. Downtown går mer åt det ruffa hållet med mycket rök och neon. Men helt ärligt. Du måste helt enkelt besöka stället för att få ett grepp om det.

Välj mellan att spela the Backyard eller Downtown. Givetvis kan man spela båda banorna. För de som verkligen är tävlingsinriktade behövs kanske en revansch efter de första nio?

När det är dags att summera golfspelandet, så hamnar man oftast i Klubbhuset. Det är ett rum inspirerat av gamla irländska cigarrklubbar och anrika maffiatillhåll. Här kan man avnjuta både mat och dryck till in på småtimmarna.

Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan

Spridning

De har spritt sig sedan den första öppningen i Oslo 2020. Idag finns det tre Underground Golf. Förutom den norska huvudstaden så finns de även i Drammen, som ligger fem mil utanför Oslo. Och nu i Göteborg.

Under dessa etableringsfaser så har de lärt sig mer och mer. Så golfbanorna har blivit bättre och bättre. De har tagit med sig de bästa idéerna när det var dags att bygga Göteborg. Och förfinat dem.

Något för proffsen?

Det finns ju proffsutövning inom minigolf. Så jag tog dem på pulsen vad gäller att spela bangolf professionellt på dessa banor.

– Det var en kille som kom in i Oslo en dag, bärandes på en proffsklubba och bag. Han skulle kolla till minigolfbanan och bedöma om man kunde ha tävling där. Men han var inte så imponerad. Så det blir nog inget officiellt mästerskap, skrattar Olle. Så nej.

– Vi kallar det för crazygolf istället. En traditionell minigolfbana har ju krav på sig att vara en viss längd, bredd och andra saker. Det följer inte vi. Vi har våra egna regler. Så kanske VM i crazygolf kan man ju ha, fortsätter Peter.

Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan
Skytteholmsvägen

Underground Golfs publik

Publiken består mycket av kompisgäng och födelsedagsfester på helgerna. Men Peter och Olle vill gärna bredda sig ännu mer mot företag på veckodagarna. Till exempel Kick-offer eller att avsluta arbetsdagen med lite golfturnering.

– Vår affärsidé är att du kan lyfta luren, boka hos oss och vi tar hand om allt. Från mat, aktivitet med minigolf och sedan prisutdelning efter det. Vi arrangerar hela grejen, så att du slipper, säger Olle.

Byggprocessen
och samarbetet med Sigillet

Enligt tidsplanen så skulle Underground Golf öppna tidigare. Men saker och ting tog lite längre tid.

– Jo. Visst har det varit utmaningar. En 30-årig rockklubb sätter sina spår, säger Olle.

Ju mer de grävde, desto mer hittade de. Samtidigt är det ett specifikt koncept som behöver mycket specialanpassningar. Allt skulle vara platsbyggt. Att bygga minigolfbanor är lite komplicerat. Det tar längre tid än man tror.

– Vi siktade mot stjärnorna och träffade trädtopparna. Så det blev öppning nu i stället för innan sommaren. Men vi har fått hjälp av en massa duktiga samarbetspartners, säger Olle.

Ombyggnaden har Underground Golf själva stått för. Men de har fått god hjälp av Sigillet. Eftersom gänget bakom Underground Golf kommer från Oslo, så hade de inte boken full av telefonnummer till olika byggare. Där var Sigillet behjälpliga och guidade dem i rätt riktning för att få tag i kompetenta entreprenörer.

– Det har hjälpt till väldigt mycket, säger Olle.

Sedan har det varit några saker som har varit på fastighetsägarens ansvar. Och det har fixats med en gång.

Jag försökte fiska lite om det fanns någon kritik. Allting går väl inte alltid smidigt? Men det verkade inte existera i detta fall. Gränsdragningen mellan vad som låg på Sigillet och vad som låg på Underground Golf har varit tydligt från dag ett.

– Så det har varit lugnt och smidigt, säger Peter.

Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan
Skytteholmsvägen
Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan
Ahrenbergsgatan

Hänsyn till historiens vingslag

I min research inför besöket såg jag Sticky Fingers gamla logo på en bild inne i den nyrenoverade lokalen. Och det väckte min nyfikenhet.

– Ja precis. Sticky Fingers var ju en institution här i Göteborg. Och det är många som har fina minnen härifrån. Vi ville bära vidare deras epok på något sätt. Så då tog vi tillvara på deras fasadskylt och installerade den här inne på väggen på ovanvåningen, berättar Olle.

Vi avslutar träffen med en ordentlig husesyn. Under tiden jag går runt på alla våningar, så kan jag inte låta bli att tänka på om Barry Fontaine* skulle vara nöjd med hur dessa fyra herrar har tagit hand om hans koncept. Det måste väl ändå ha hänt en del med utvecklingen sedan 1946.

Men varken Olle eller Peter yppade ett ord om Barry. Så vad ska man tro?

I vilket fall. Underground Golf har öppet alla dagar i veckan. Det är lite billigare söndag till tisdag.

Och det är väl värt ett besök!

Underground Golf

Kaserntorget 7
Öppet alla dagar i veckan
Telefon: 0703028120
Hemsida

 

*) Läs storyn om uppkomsten av Underground golf här. Jag försökte hitta bekräftande källor utan framgång. Så du får bilda dig din egen uppfattning.