Välkommen

hem till Kokoro!

En familj som ses i en gemensam lägenhet. Ungefär så vill Johanna Berglund att hennes frisersalong Kokoro ska uppfattas. ”Jag går på magkänsla, både när jag väljer vilka jag vill jobba med och när jag bestämmer mig för en lokal”.

Text: Juan Martinez Bild: Magnus Pehrsson

Kokoro? Vad har ett svårfångat japanskt filosofiskt uttryck med en frisörsalong i Göteborg att göra?

Mer än man kanske kan ana. När Johanna Berglund temporärt tvångsflyttades ut ur sin ordinarie salong i Kungshöjd, på grund av bygget av Västlänken, var goda råd dyra. Hon minns inte hur många lokaler hon var runt och tittade på, men när hon öppnade dörren till vad som dittills hade varit ett arkitektkontor på Kapellgatan så var det, om inte kärlek vid första ögonkastet, så åtminstone en begynnande förälskelse.

Johanna Berglund, Kokoro.

– Den kändes direkt att det fanns en otrolig potential här. Jag såg att den kunde bli både lyxig och mysig på samma gång och det tycker jag att den har blivit, säger Johanna Berglund, ägare och grundare av Kokoro, som flyttade hit i februari 2023.

Och det är lätt att förstå vad Johanna känner. Kunderna välkomnas av ett sparsamt inrett rum i dämpade halvljusa färger där en liten reception och två frisörstolar finns. Golvytan är av gråspräcklig sten och på väggarna hänger konst i dämpade nyanser som en av Johanna Berglunds nära vänner ställer ut.

Avsaknaden av reklamaffischer med nystylade modeller är välgörande. Inte heller syns några hyllor med hårprodukter till.

– Det är helt medvetet. Jag vill att det ska kännas mer ”hemma hos” än en traditionell frisersalong. Många ställen är ganska fula med sina skrikiga affischer och produkter överallt. Här känns det mer som att kliva in i en lägenhet.

Johanna Berglund visar vägen upp till andra våningen där Kokoros kanske mest uppskattade rum finns. Bakom en glasvägg finns salongens minispa där kunder som exempelvis väntar på att slingor eller en färgning ska torka, kan slå sig ner i en av massagefåtöljerna och få ett glas bubbel eller kaffe.

– Här har fler än en somnat. Rummet är väldigt uppskattat bland kunderna eftersom det blir en stunds avslappning från all stress man har, säger Johanna Berglund.

Det andra våningsplanet går i en dovare ton. Väggarna är målade i en djupgrön nyans och trägolvet drar åt det mörkbrunröda hållet.

– Jag är jättenöjd med valet av material, färger och detaljer, som exempelvis träräcket i trapporna. Till en början var jag inte övertygad om att ha så mörk färgton på det här våningsplanet, eftersom ljusinsläppet är lite mindre här, men det blev verkligen superfint.

– Där får jag tacka Sigillets hantverkare och inredare som övertalade mig att våga testa den mer dämpade tonen, säger Johanna Berglund.

Vi fortsätter uppåt. På den tredje och sista våningen återkommer den ljusare nyansen på väggarna till det mörka trägolvet. Bakom det öppna rummet med ytterligare två frisörstolar finns ett litet kök med utsikt mot gatan, och även ett badrum.

 – Jag är så glad över att vi hamnade här. Att det dessutom är nyrenoverat betyder mycket för en småbarnsmamma som driver eget. Blickar jag framåt så tror jag att vi är här för att stanna – länge. Jag tänker att salongen får åldras med värdighet.

– I stället funderar jag på att expandera i andra städer. Jag sneglar lite på Stockholm på sikt.

Så hur var det då med det japanska filosofiska uttrycket? Jo, för cirka 20 år sedan var Johanna Berglund och åt på en japansk restaurang. Imponerad av maten undrade hon vad kocken menade med att laga mat med ”kokoro”.

– Det handlade om genuinitet, att lägga ned sin själ och sitt hjärta. Att det man gör är på riktigt. Jag fastnade för uttrycket och registrerade namnet flera år innan jag öppnade min första salong.

Skytteholmsvägen
Ahrenbergsgatan