Björcksgatan 72

i nygammal kostym

Om man jobbar med långsiktig förvaltning, så behöver man visa kärlek till sina fastigheter mellan varven.

Denna gång var det fasaden på Björcksgatan 72 i Kålltorp, som behövde yttre omvårdnad.

Text & Bild: Magnus Pehrsson

Fastigheten på Björcksgatan uppfördes för snart 90 år sedan, närmare bestämt 1937. En större renovering av fastigheten skedde 1992.

Även om fastigheten var i hyfsat skick, så var det ändå dags att se över ytterdelarna. Och med dagens teknik så går det smidigt. Med hjälp av en drönare gjordes en grundlig okulär besiktning. Allt från fasad och fönster till gavlar och hängrännor granskades.

Resultatet blev en restaurering av fasaden och dess detaljer, som fick tillbaka sitt originaluttryck från 1937. Vi är nästan helt säkra på det i alla fall.

Målarna fick fria händer att ta reda på originalkulörerna från de olika delarna på huset. Genom att försiktigt skrapa bort färglager, så lyckades de komma ner till originalfärgerna, som bland annat takfot, fönster och fasad, haft från början. Det gjordes en optisk avläsning av dessa kulörer och tillsammans med entreprenören kom vi fram till, vad vi tror, var originalfärgerna.

Så satte arbetet igång. Det var beräknat att ta sex veckor under sensommaren 2023. Rötskadat material byttes ut. Fasaden, tillsammans med stuprör, hängrännor, fönsterbleck, överbleck, vindskiveplåtar, fönsterkarmar och bågar målades om. Och på fredagen den sjätte veckan monterades byggställningen ned.

Så här såg fasaden ut innan arbetet startade.

Ahrenbergsgatan
Skytteholmsvägen

Ett gediget arbete utfört av vår entreprenör VM Måleri.

Vi blev mycket nöjda.

Björcksgatan 72

Byggnadsår: 1937
Stad: Göteborg
Område: Kålltorp
Typ: Bostadsfastighet 
Kvadratmeter: 1 000