Ett glatt och runt ansikte

har öppnat i Olskroken

Att två italienska hyresvärdar, den ena från Bologna och den andra från Rom, som kallar en tjock i ansiktet skulle resultera i en Ravioleria i Olskroken är kanske oväntat. Men det var det inte för Johan Blomberg.

Säg hej till Faccia Grassa – det feta ansiktet!

Text & Bild: Magnus Pehrsson

Resan har kanske inte varit spikrak. Men för Johan startade allt med italiensk fotboll på TV:n och ett stort intresse för att laga mat. Och att pasta var jäkligt gott.

Italienintresset gjorde att han drog till Bologna direkt efter gymnasiet, först och främst för att lära sig språket, och fick då jobb på en vingård i Toscana. Han var där ett tag innan det bar i väg till Rom och in i restaurangbranschen. Resan som servitör fortsatte sedan tillbaka till Sverige och Norge. 

– Där och då kände jag att jag ville göra något eget. Jobba mer med händerna, berättar Johan.

Så 2018 drog han tillbaka till Bologna. Pastakärleken frodades kring det speciella sätt den gjordes just där. Tanken att den sortens pasta inte finns Göteborg slog rot. Det var då idén till Faccia Grassa föddes.

– Jag kollade faktiskt på ett Instagraminlägg som jag la upp vid den tiden. Där stod det att om jag inte startat en ravioleria inom två år, så skjut mig. Eller nåt liknande, säger han och skrattar till.

– Sen tog det visserligen fem år. Covid satte käppar i hjulet. Jag var faktiskt två veckor ifrån att skriva kontrakt på en lokal rakt över gatan, när det bröt ut. Så där duckade jag en kula, säger Johan.

Namnet Faccia Grassa

Namnet Faccia Grassa är en historia i sig självt. Det betyder det feta ansiktet på svenska. 

– Vid två separata tillfällen har jag blivit kallad det av hyresvärdar i Bologna och Rom. Och jag tog det som en indikation på att jag verkligen gillar pasta liksom, säger Johan med glimten i ögat.

– Båda gångerna så checkade jag in hos hyresvärden och fick nycklarna. Sen gick det en fyra-fem månader, man svällde upp typ tio kilo för man bara hade ätit. ”Ahhh, Faccia Grassa!” möttes jag av när jag checkade ut.

– Efter att jag hörde det den andra gången, så kände jag att detta måste sparas. Så det var naturligt att det blev namnet på min krog, säger Johan.

Sedan blev det ytterligare en runda till Europas stövel och då till en av Italiens bästa restaurangskolor, där han riktade in sig på pastan.

Han kom hem, gjorde gästspel och popup-lösningar på bland annat Wine Mechanics i Göteborg, Lilla Napoli i Falkenberg och PM & Vänner i Växjö. Började leta lokal i östra Göteborg, mer specifikt runt Redbergsplatsen och Olskrokstorget. Detta var för drygt tre år sedan.

Varför Östra Göteborg?

Johan berättar vidare om varför det blev just det här området.

– Det finns många anledningar. Den enklaste är att jag bor här. Och tycker att det saknas en kvarterskrogskultur här, som jag gärna vill ha. Jag tycker att de har det mera förspänt i Majorna och börjar väl få det så även runt Kville på Hisingen. Och ingen annan verkade starta något här så jag får väl göra det själv, tänkte jag.

– Och just här vid Olskrokstorget så går det förbi fyra spårvagnslinjer. Det går en stombuss. Det är inte bara mycket folk som bor just här, utan det är en inkörsport till hela östra Göteborg via Olskrokstorget.

– Sedan är det också visionärt, att jag vill gå i bräschen för att skapa ett bättre nöjesutbud östra Göteborg. I Göteborg finns det många bra krogar men mycket ligger i centrum. Är du från Stockholm och Malmö så kan du åka runt lite mer. Det kan ligga en kvarterskrog här och var, som har en nisch, som har något som man gillar.

– Det är inte på något sätt att förakta någon av de andra krogarna och vad de gör. Men det är mycket starköl. Det är mycket pizza. Det blir lite strömlinjeformat i Göteborg. Vi är en stad, enligt mig, som har alldeles för stor lust att starta kedjor. Tittar man på de finaste fastigheterna tänker man att vilka fräcka krogar det hade kunnat vara här, men så ligger det någon jäkla kaffekedja eller nåt annat mainstream, säger Johan.

Lokalen och samarbetet med Sigillet

Johan hittade lokalen via Blocket. Även om den var väldigt eftersatt så såg han potentialen. Men det har varit mycket jobb. Förutom arbete med ventilation och lite annat inne i lokalen som Sigillet har hjälpt till med, så har Johan gjort det mesta i egen regi.

– Jag har direktkontakt med Anton på Sigillet och det fungerar jättebra och jag är jättenöjd, säger Johan.

– Det var en gammal charkbutik här på 70 och 80-talet. Så vi tog fram kakelväggarna som är i original från den tiden, som var begravda i många lager gips.

– Jag har kompisar som är kreatörer som jag tar hjälp av att sätta en unik prägel på inredningen. För jag vill vara unik och inte landa i koncept-fällan, som många andra krogar har gjort i Göteborg.

– En kompis som heter Ludvig Helin, som är en jätteduktig konstnär, ska komma hit och måla en hel vägg. Hans fru jobbar med textilkonst och kanske ska göra lösningar som gör att vi kan få bättre akustik i lokalen.

– Jag tror mycket på nätverk och kontakter i allmänhet. Det är väl en av de sakerna som jag ser själv att jag är duktig på. Att ha ett jäkligt stort kontaktnät. Mycket för att man har varit krog-räv och suttit på andra sidan baren. En investering via öl, skrattar Johan.

Specialbyggda bord som fungerar både som kursbord och matbord.

Två olika ben

Faccia Grassa kommer inte bara att vara en restaurang, utan kommer ha två ben att stå på. Det ena benet är restaurangverksamheten. Det andra är pastakurser.

Med två specialbyggda bord som rymmer sex pastaskärbrädor, specialbeställda från Italien, så kan Faccia Grassia hålla kurser för upp till 12 personer. Kurserna riktar in sig mot företag som vill ha kick-off eller en liknande upplevelse. Men även privatpersoner är hjärtligt välkomna.

Det kan vara en pastakurs på en eller två timmar och så får man ta pastan med sig hem som man gör själv. Men det kan även vara en helkväll som innebär att man gör sin egen pasta, som Johan sedan kokar och gör iordning. Och så kan man avnjuta måltiden här i restaurangen och köpa dryck till.

– Ett trevligt sätt att lära känna andra i området. Man står och tjötar liksom, säger han.

– Jag tänker att detta kan vara ett bra sätt att backa upp restaurangverksamheten på. Det var någonting jag lärde mig av pandemin. Det gick ju dåligt för många krogar. Men folk behöver ju gå ut och roa sig. Och kickoffer ska göras och julklappar ska ju ges, säger Johan.

Vad gäller restaurangdelen så håller Faccia Grassa öppet onsdag till lördag mellan 17 och 23. Baren kommer alltid vara obokningsbar och där får det plats cirka 7-8 personer och sedan ytterligare 6-7 platser i lokalen. Allt för att en naturlig drop-in ska förekomma.

– Det är den trevligaste platsen tycker jag. Gillar själv att sitta i baren och käka.

– Ja – jag tror på min idé och jag är jättenöjd med den personal jag värvat med, avslutar Johan.

Faccia Grassa

Olskroken 1D
Tel: 031-393 93 34
Instagram: @facciagrassa

Restaurangen öppen:

Ons-Lör 17.00 – 23.00