Pasta- och kaffenörderi
på liten yta.

Snart öppnar Al Banco Pasta.

En från grunden egentillverkad Spaghetti Bolognese, Carbonara, eller – varför inte Panna Picanha? Och runda av med en riktig italiensk espresso. Hur låter det?

Snart är du välkommen till Al Banco Pasta – ett mysigt litet hål i väggen på Kaserntorget 7 i Göteborg.

Text & Bild: Magnus Pehrsson

Tänk vad en stark kärlek till en lokal och pastanörderi kan bli.

Anders Hedlund har länge varit en trogen stamkund till det lilla, och mysiga, krypin på Kaserntorget i Göteborg. Ända sedan tiden det gick under namnet Piccolina.

Sedan han sålde sin del i microbryggeriet Beerbliotek har han haft tentaklerna ute för om och när de gamla ägarna till Allora var sugna på att lämna över stafettpinnen. Under tiden träffade han bröderna Ekström, som drömmer om pasta dagarna i ända. Och det var Anders son Hugo, som sammanförde dem.

– Adrian har varit som en extrason hemma sedan de var små. Så vi känner varandra sedan gammalt. Och Niclas med, även om vi inte träffats så mycket genom åren, säger Anders.

Bröderna Ekström har sedan länge burit på idén om pasta. Antingen i form av försäljning genom en food truck eller catering. Eller bara tillverkning. Det kommer från en stark passion till mat och matlagning och nörderi.

Jag drar oundvikligen paralleller med den underbara filmen Chef, fast får då byta ut son mot extrason och food truck till en permanent plats. Och vända på rollerna lite. Men kärleken till mat går det inte att ta miste på när de nästan pratar i mun på varandra.

– Så när det här dök upp så limmade vi ihop de två bitarna. Och det känns verkligen inte som ett jobb utan snarare en hobby och livsstil. Något som kommer att vara lätt att anpassa sig till, säger Adrian.

– Och apropå food truck, så är köket här väldigt likt ett sådant som man har där, fyller Niclas i.

Namnet och inriktningen

Al Banco betyder bänk eller bar. Eller vid baren eller disken. Om man tar en kaffe i Italien så får man en tilläggs- eller serviceavgift om man vill sitta vid ett bord. Därför tar italienare ofta en espresso på stående fot. Och då tar man en Al Banco.

– Det är tanken här. Det är ett ganska litet ställe. Man kanske inte är på stående fot om man ska äta en pasta eller så, men det ska förmedla känslan av ett litet ställe. Korta lunchstopp. En bar som serverar mat, säger Adrian.

– Vi kommer att fokusera mer på pastan och försöka sätta den identiteten, fortsätter Adrian. Att det är en pastabar. Kaffet kommer också vara viktigt. Men inte samma timmar på dygnet. En kaffelucka på morgonen och eftermiddagen och så har vi pasta på lunch och kvällstid.

– Vi gör vår egen pasta, med hjälp av en maskin som gör färsk pasta som vi sedan torkar. Och vi kommer att fokusera på att sätta de stora italienska pastorna. Med få riktigt bra råvaror. Carbonara, Bolognese, Panna Picanha och Pesto. Och vi kommer att ha en rullande meny. Antingen på års- eller kvartalsbasis. Så vi rullar igenom alla pastor, säger Adrian.

Vid tiden för denna intervju så var öppningsdatumet inte spikat. Men det lutar åt att de öppnar under vecka 2, 2024. Men det kommer att bli ytterligare en ”grand opening” vid vårkanten då den fantastiska uteserveringen är på plats. Och då kanske med en annan kostym. Pastan kommer fortfarande vara kvar. Men mer än så vill de inte avslöja.

– Mellan tummen och pekfingret kommer vi att ha öppet mellan 8 på morgonen och 8 på kvällen. På sommaren kommer det att bli längre. Vi kommer att ha öppet så länge det är folk på uteserveringen, säger Anders med ett leende.

Al Banco Pasta

Kaserntorget 7
Instagram: @albancopasta

Öppet (preliminärt):

Varje dag mellan 08.00 – 20.00

Samarbetet med Sigillet

Samarbetet med Sigillet har fungerat jättebra och det har inte varit några konstigheter alls, konstaterar Anders. Den mesta kontakten har skett med Anton. Men de har även haft en del kontakt med Henrik.

– De har varit tillmötesgående. Det känns som att varje gång Anton går förbi här så knackar han på och kollar att allt är som det ska. Han tar tag i grejer direkt. Som exempel, vi har en grej med en fläktkåpa. Han stack in huvudet igår eftermiddag. Och han ringde runt direkt.

– Så stort och litet på samma gång. Precis som vi. Man har korta beslutsvägar. Så enkelt, absolut!, avslutar Anders.