I hemmet

Allvarligt läge på energimarknaden

– så här sparar du på elen

Med stigande elpriser och ett minst sagt ansträngt läge på energimarknaden i Europa är det en god idé att se över din elanvändning i hemmet. Här tipsar Mats Danielsson, energioch klimatrådgivare i Göteborgs stad om vad du kan tänka på för att spara energi i vinter.

Text: EDDIE EKBERG

”Vi riskerar att få mycket höga elpriser och periodvis få elen avstängd”

Hur allvarligt är läget på energimarknaden?

– Läget är allvarligt men samtidigt svårbedömt. Det finns ju många varsel på att energin som huvudsakligen handlar om el inte kommer att räcka till i vinter. Oktobers energianvändning och elpris var ju ganska positivt med ett mycket lägre elpris än det varit tidigare. Vi ska nog ändå inte tro att oktober är en trend. De låga elpriserna berodde på varmt väder, mycket vind, kabelunderhåll som minskade våra möjligheter att exportera el samt att hushållen minskat sin elanvändning. Det är inte säkert att några av dess orsaker håller i sig, säger Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare i Göteborgs stad.

MATS DANIELSSON, energi- och klimatrådgivare i Göteborg.

Mats Danielsson

YRKE: Energi- och klimatrådgivare, Göteborg, Kungälv, Partille och Öckerö.

ÅLDER: ”Fyllde pensionsålder i somras”.

FAMILJ: Fru och två sedan länge utflyttade barn.

BOSTAD: Hyreslägenhet.

FRITID: ”Eftersom vi är så eftersökta sedan efter sommaren så har jag nästan ingen fritid. Tiden jag är ledig kallar jag återhämtning.”

Vad kan hända om vi bara fortsätter som innan och inte sparar på elen?

– Vi riskerar att få mycket höga elpriser och periodvis få elen avstängd även om det inte rör sig om långa tider. Så är det väl inte någon som vill ha det?

Vilket är det allra bästa sättet att spara energi i hemmet?

– För en lägenhet är det att stänga av det du inte behöver. En modern Led-TV kanske inte är en stor energibov men all form av elvärme är det definitivt. För de som har kallhyra så är det naturligtvis att sänka värmen som är det effektivaste.

”För de som har kallhyra så är det naturligtvis att sänka värmen som är det effektivaste”

Vilka är de största energibovarna?

– Det är saker som står på utan att det behövs. Hos många elbolag går det att logga in på ”mina sidor” och läsa av elanvändningen timme för timme. Prova att stänga av allt du kan under en timme. Oftast går det inte att se energianvändningen förrän dagen efter. Har det fortfarande dragit energi under den timmen kan du ta en fundering om vad som är din energibov. Det går även att göra undersökningar på vad tex diskmaskinen eller tvättmaskinen drar på det här sättet.

ALLVARLIGT LÄGE. Vi har just nu ett av de svåraste lägena i modern tid vad gäller energimarknaden i Europa. Därför kan det vara en god idé att se över sin energianvändning i hemmet.

Fem enkla åtgärder – så sparar du energi i vinter

Tänk på värmen

När det är kallt ute kan det vara lockande att ha extra varmt inne. Men kom ihåg att uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning. Om du sänker temperaturen en grad kan du spara fem procent i uppvärmningskostnad! Rekommenderad innetemperatur för vardagsrum är 20 grader. Men i sovrum är rekommendationen 16 – 18 grader. Det sparar energi – och som bonus kan det leda till bättre nattsömn enligt vissa studier.

Tvätta dig klokt

Att hålla sig ren är nödvändigt. Men tänk på hur länge du står under varmvattenkranen. Den som nöjer sig med fem minuter i stället för femton kan minska sin årsförbrukning med hela 500 kWh i genomsnitt. Om du stänger av vattnet när du schamponerar håret och tvålar in dig sparar du ännu mer.

Kyl maten rätt

Moderna kylskåp och frysskåp drar mindre energi än gamla. Och ännu mindre drar de om de har rätt temperatur. Mät därför gärna temperaturen i kyl och frys. Sex plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen räcker gott. Frosta också av regelbundet, det gör att kylaggregatet drar betydligt mindre energi. Så här i vintertider kan du även passa på att kyla ner matlådor utomhus innan de ställs in i kyl och frys.

Värm maten rätt

Visste du att du kan minska energiförbrukningen med en tredjedel genom att lägga lock på kastrullen när du kokar vatten på spisen? En vattenkokare är en också ett energisnålt alternativ när det passar. Och vid uppvärmning och tillagning av små mängder drar mikrovågsugnen i många fall mindre el än spisen.

Stäng av

Under de kalla månaderna kanske du kryper ner under filten och ökar tiden du tillbringar framför olika skärmar. Mysigt! Men kom ihåg att stänga av ordentligt. Apparater i standby-läge slukar två procent av landets totala elförbrukning.

KÄLLA: Göteborg Energis energispartips

#KVM 2

Kvadratmeter nr 2 2022

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Fastigheten i fokusTysta gatanär Sigillets pärla i beståndetFastigheten på Tysta gatan 8 är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm, en pärla som Sigillet köpte för tre år sedan. Här berättar fastighetsförvaltaren Adam Nilsson mer om områdets historia och hur...

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare:Axcell Fastighetspartner.Sedan i somras sköter Axcell Fastighetspartner om driften och skötseln av Sigillets fastigheter.Text: Eddie EkbergJohn Ragnar och Tobias Claesson från Axcell tillsammans med Emelie Lindström från Sigillet. FOTO:...

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

Juridik"Vissa störningarfår man räkna med i en stad"Ljud och lukt är de vanligaste sakerna hyresgäster stör sig på. Men även klagande grannar kan bli en störning. Fastighetsjuristen Henric Gartz reder ut gråzonerna.Text: Ida MikkoMycket förenklat är en störning något...

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Hyresgästens vardagSå undviker duskadedjuren i din lägenhetMjölbaggar, svartmyror eller rent av kackerlackor. Hur förberedd du än är kan skadedjuren ta sig in i din bostad. – Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta, säger Thomas...

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

VinnarenMat i kvadrat-vinnaren Giselai valet och kvaletHon brukar aldrig vinna något men nu kan Gisela Aspgren se fram emot en middag på Wagners Bistro i centrala Göteborg, då hon blev vinnare i förra numrets tävling: En middag för två på Wagners Bistro. – De verkar...

Göteborgs vackraste julbord

Göteborgs vackraste julbord

Mat i kvadratGöteborgsvackraste julbordEfter två säsonger med restriktioner på grund av Covid-19 är julbordet på Hôtel Eggers nu tillbaka i ordinarie tappning, i bländande vacker miljö står ett av Göteborgs mest klassiska julbord nu för dörren.Text & Bild: Axel...