Mat i kvadrat

Göteborgs

vackraste julbord

Efter två säsonger med restriktioner på grund av Covid-19 är julbordet på Hôtel Eggers nu tillbaka i ordinarie tappning, i bländande vacker miljö står ett av Göteborgs mest klassiska julbord nu för dörren.

Text & Bild: Axel Ohlsson

Hôtel Eggers på Drottningtorget har anor tillbaka till 1859 och räknas som ett landmärke för göteborgare oavsett årstid. När hotellet och dess högklassiga restaurang nu kläs i vinterskrud med gran och levande ljus för de vackert utsmyckade lokalerna tankarna till julscenerna i Fanny & Alexander. I lokalerna serveras nu för första gången på två år ett julbord helt utan restriktioner, det känns underbart.

– Det är ett traditionellt julbord och vi jobbar med bra råvaror så jag skulle säga att vi kännetecknas av hög kvalité i vacker miljö, säger köksmästare Franck Vialleton.

Hur blir det att gå tillbaka till att genomföra julbord som det var innan pandemin?

– Det ska bli jätteroligt. Jag tycker Eggers är som bäst under julen, säger Hedda Blomqvist, som jobbat många år på Eggers och fortsätter: – Sedan ska man säga att även om det varit annorlunda har det fungerat bra att servera julbord med fatservering vid bordet som vi gjort under pandemin – men det är inte riktig samma sak som att se den uppdukade buffén.

SAGOLIK ÅTERKOMST. Julbordet på Eggers är tillbaka i ordinarie tappning.

I BILDEN: Hedda Blomqvist och Franck Vialleton.

På julbordet bjuds alla traditionella delikatesser som hör julen till. Här bjuds klassiker som Janssons frestelse, julskinka, sill, köttbullar och prinskorv. Bland de mer uppskattade godsakerna finns en ofta lite bortglömd del.

– Det som många kommenterar är våra olika varianter av kål – rödkålen, grönkålen och brunkålen har alla fått mycket beröm, säger Hedda Blomqvist.

– Sedan är vår godisbuffé alltid mycket populär, tillägger hon.

Traditionerna till trots står inte julbordet på Eggers still. I takt med att tiderna förändras har restaurangen anpassat sig för att kunna tillgodose nya önskemål från gästerna.

– De senaste åren har vi anpassat oss i takt med att frågor om veganska alternativ ökat. Vi har inte ett fullt veganskt julbord men vi har flera alternativ, säger Hedda Blomqvist.

– På beställning gör vi till exempel en rostad rotselleri med senap som ersätter julskinkan, säger Franck Vialleton.

#KVM 2

Kvadratmeter nr 2 2022

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Fastigheten i fokusTysta gatanär Sigillets pärla i beståndetFastigheten på Tysta gatan 8 är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm, en pärla som Sigillet köpte för tre år sedan. Här berättar fastighetsförvaltaren Adam Nilsson mer om områdets historia och hur...

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare:Axcell Fastighetspartner.Sedan i somras sköter Axcell Fastighetspartner om driften och skötseln av Sigillets fastigheter.Text: Eddie EkbergJohn Ragnar och Tobias Claesson från Axcell tillsammans med Emelie Lindström från Sigillet. FOTO:...

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

Juridik"Vissa störningarfår man räkna med i en stad"Ljud och lukt är de vanligaste sakerna hyresgäster stör sig på. Men även klagande grannar kan bli en störning. Fastighetsjuristen Henric Gartz reder ut gråzonerna.Text: Ida MikkoMycket förenklat är en störning något...

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Hyresgästens vardagSå undviker duskadedjuren i din lägenhetMjölbaggar, svartmyror eller rent av kackerlackor. Hur förberedd du än är kan skadedjuren ta sig in i din bostad. – Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta, säger Thomas...

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

VinnarenMat i kvadrat-vinnaren Giselai valet och kvaletHon brukar aldrig vinna något men nu kan Gisela Aspgren se fram emot en middag på Wagners Bistro i centrala Göteborg, då hon blev vinnare i förra numrets tävling: En middag för två på Wagners Bistro. – De verkar...