Fastigheten i fokus

Tysta gatan

är Sigillets pärla i beståndet

Fastigheten på Tysta gatan 8 är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm, en pärla som Sigillet köpte för tre år sedan. Här berättar fastighetsförvaltaren Adam Nilsson mer om områdets historia och hur Sigillet jobbat med att utveckla den anrika byggnaden sedan 2019.

Text: Andreas Lithander | Bilder: Sigillet

Sigillet köpte fastigheten Furiren 10 på Östermalm i mitten av december 2019 och har alltså ägt denna Stockholmspärla i drygt tre år. Gatuadressen är Tysta gatan 8 och där ligger en bostadsfastighet uppförd 1924 som i dag innehåller cirka 850 kvadratmeter uthyrbar yta. Merparten är bostäder medan en mindre del är en lokal i bottenvåningen.

Med nästan 100 år på nacken har fastigheten en anrik historia och fastighetsförvaltaren Adam Nilsson är förstås nöjd över att Sigillet äger en fastighet på en av de mest unika adresserna i hela Stockholm.

–Det är en extremt speciell gata och ett mycket attraktivt bostadsläge. Här är de flesta hus som man brukar kalla ”Town house” som ger gatan dess mysiga och lyxiga känsla. Det är en unik adress som utmärker sig på flera sätt och vi tyckte det var ett fint tillfälle att förvärva när vi gjorde det 2019, säger Adam Nilsson och berättar mer om hur de lyckades köpa den anrika fastigheten. 

–Kundgruppen var väldigt snäv och den passade bra för oss. Det var en öppen process och vi kände att vi var en bra köpare med vår långsiktiga horisont.

När Sigillet köpte fastigheten innehöll den fyra lägenheter och en lokal men efter ett tag fick de bygglov för att dela upp lokalen i bottenplan i två delar och på så sätt få till ytterligare en lägenhet in mot gården.

–Det känns bra att kunna skapa nya lägenheter även om det bara handlar om en enstaka den här gången. Sedan har vi hyrt ut lokalen till AUX, ett företag som formger profilkläder till kunder som ställer höga krav. Det kan vara till exempel exklusiva material eller att plaggen skall vara skräddarsydda, säger Adam Nilsson.

Arbetet med att renovera och delvis bygga om fastigheten har varit en tidskrävande och noggrann process för Sigillet då Tysta gatan är en så kallad blåklassad fastighet. Det betyder att Stockholms stad har en kulturklassning som är på den högsta nivån, till exempel samma som slottet, och därför måste alla renoveringar ske varsamt och inte förvanska fastigheten.

–I arbetet har vi tagit hjälp av en antikvarie som har undersökt hela huset och när vi vill modernisera till exempel en lägenhet är det viss inredning som vi är tvungna att bevara. Vi renoverade även gårdsfasaden som var i mycket dåligt skick. De gamla balkongerna barnsäkrades, och samtidigt som vi ville göra om dem enligt dagens norm ville vi inte heller förvanska huset. Därför var vi tvungna att lägga väldigt mycket energi på gestaltningen för att de ska passa ur ett byggnadsvårdsperspektiv och samtidigt vara säkra och hållbara. Färgen även var vi tvungna att se till att den stämde överens med den ursprungliga. Man måste ge en sådan här fastighet mycket kärlek och vi tycker det är viktigt att när vi underhåller så ska det ske på rätt sätt, säger Adam Nilsson.

Sigillet är nu i stort sett klara med renoveringen av fastigheten förutom några mindre justeringar framöver. –Nu har vi renoverat fasaden, taket, två lägenheter, byggt en ny och renoverat lokalen, så nu är de stora delarna vi ville utföra klara. Framöver handlar det främst om löpande underhåll och driftoptimering för att spara energi.

Adam Nilsson berättar vidare att Sigillet inte har för avsikt att sälja den centrala pärlan.

–Det här är en fastighet som ligger oss nära hjärtat och vi ser inte att vi har för avsikt att sälja den framöver. Det är en bra förvaltningsenhet nu när den är fullt uthyrd. Vi är glada för att vi har hittat en långsiktig hyresgäst som är en tillgång för huset och gatan.

#KVM 2

Kvadratmeter nr 2 2022

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare:Axcell Fastighetspartner.Sedan i somras sköter Axcell Fastighetspartner om driften och skötseln av Sigillets fastigheter.Text: Eddie EkbergJohn Ragnar och Tobias Claesson från Axcell tillsammans med Emelie Lindström från Sigillet. FOTO:...

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

Juridik"Vissa störningarfår man räkna med i en stad"Ljud och lukt är de vanligaste sakerna hyresgäster stör sig på. Men även klagande grannar kan bli en störning. Fastighetsjuristen Henric Gartz reder ut gråzonerna.Text: Ida MikkoMycket förenklat är en störning något...

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Hyresgästens vardagSå undviker duskadedjuren i din lägenhetMjölbaggar, svartmyror eller rent av kackerlackor. Hur förberedd du än är kan skadedjuren ta sig in i din bostad. – Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta, säger Thomas...

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

VinnarenMat i kvadrat-vinnaren Giselai valet och kvaletHon brukar aldrig vinna något men nu kan Gisela Aspgren se fram emot en middag på Wagners Bistro i centrala Göteborg, då hon blev vinnare i förra numrets tävling: En middag för två på Wagners Bistro. – De verkar...

Göteborgs vackraste julbord

Göteborgs vackraste julbord

Mat i kvadratGöteborgsvackraste julbordEfter två säsonger med restriktioner på grund av Covid-19 är julbordet på Hôtel Eggers nu tillbaka i ordinarie tappning, i bländande vacker miljö står ett av Göteborgs mest klassiska julbord nu för dörren.Text & Bild: Axel...