Juridik

”Vissa störningar

får man räkna med i en stad”

Ljud och lukt är de vanligaste sakerna hyresgäster stör sig på. Men även klagande grannar kan bli en störning. Fastighetsjuristen Henric Gartz reder ut gråzonerna.

Text: Ida Mikko

Mycket förenklat är en störning något återkommande, något som sänker boendemiljön för dig som hyresgäst och som sker efter klockan 23. Har en granne en fest en gång räknas det inte, har grannen fest varje dag eller flera dagar i veckan, helt klar en störning.

Sen finns det gråzoner. Vi har en gräns där vid klockan 23, men sen kan barn skrika genom natten, det kan vara ett kvarter man bor i som har ett nattliv eller man bor i samma hus som en restaurang, en rökare eller intill en konsertpianist som sitter och övar hela dagarna. Och det är så att även om det är störande så ingår det i vad vi kan kalla att bo i en stad och som innebär att man måste acceptera vissa störningar som ingår i det.

Inte bara ljud utan också lukter kan klassas som en störning till viss del. Men oftast handlar det om huruvida man som fastighetsägare agerar med att ha till exempel en restaurang i huset. Kan man till exempel göra något så att matoset inte tas upp i övriga husets ventilation? Bor man i ett hyreshus där rökning är tillåtet finns det inte så mycket att göra åt det, men kanske att hyresvärden kan se över ventilationen.

Ett nyligen uppmärksammat lokalt fall är ett ölcafé på Stigbergstorget, där har man fått stänga ner för att renovera sin isolering. Det är ett klurigt fall, för de har egentligen gjort rätt i att se till att det inte är spelningar efter klockan 22. Däremot är den ljudnivå det är innan dess så hög i lägenheterna, att där är det miljöbalken och bestämmelser om decibelnivåer som spelar in snarare än hyreslagen.

Som hyresgäst har du inget egentligt ansvar att själv försöka se till att din störande granne åtgärdar sin ljudnivå till exempel. Det finns inget som säger att du måste göra det för att kunna kontakta hyresvärden om störningen. Det du däremot kan göra är att notera varje gång din granne gör sitt störande, skriva klockslag och vilken sorts störning det är. Sen är det alltid bra att tala med andra grannar om det och skapa en namnlista på vilka mer som påverkas av grannens störningar.

Varför ska man göra det?

– Dels kan du kräva att hyresvärden åtgärdar problemet, gör de inte det så kan du kräva en hyresnedsättning. Det finns tyvärr hyresvärdar idag som avfärdar dig om du är själv med problemen, så tala med de grannar som också skulle kunna bli påverkade av störningarna. Där man inte får bukt med problemet kan det vara bra om du för en logg över grannens störande, då du behöver bevis för att kunna bli av med hyresgästen. Inte bara dina anteckningar kan komma till nytta där, du bör även ställa upp som vittne. Har du en vattenläcka så måste du öppna dörren för hantverkare, har du en störande granne bör du ställa upp och hjälpa din hyresvärd genom att vittna. Som hyresvärd ska man också komma ihåg att man ska ringa socialen om det är ett festande av den allt för skadliga sorten som pågår i lägenheten.

Grannar som klagar för minsta lilla ljud man gör, kan det räknas som en störning?

– Eventuellt faktiskt, men det beror också på hur de klagar. Är det återkommande, hela tiden och på en nivå som inte är vad man skulle kalla rimlig så skulle det i sig kunna vara en störning i sina mest extrema fall, vilket faktiskt förekommer även det.

#KVM 2

Kvadratmeter nr 2 2022

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Fastigheten i fokusTysta gatanär Sigillets pärla i beståndetFastigheten på Tysta gatan 8 är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm, en pärla som Sigillet köpte för tre år sedan. Här berättar fastighetsförvaltaren Adam Nilsson mer om områdets historia och hur...

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare:Axcell Fastighetspartner.Sedan i somras sköter Axcell Fastighetspartner om driften och skötseln av Sigillets fastigheter.Text: Eddie EkbergJohn Ragnar och Tobias Claesson från Axcell tillsammans med Emelie Lindström från Sigillet. FOTO:...

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Hyresgästens vardagSå undviker duskadedjuren i din lägenhetMjölbaggar, svartmyror eller rent av kackerlackor. Hur förberedd du än är kan skadedjuren ta sig in i din bostad. – Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta, säger Thomas...

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

VinnarenMat i kvadrat-vinnaren Giselai valet och kvaletHon brukar aldrig vinna något men nu kan Gisela Aspgren se fram emot en middag på Wagners Bistro i centrala Göteborg, då hon blev vinnare i förra numrets tävling: En middag för två på Wagners Bistro. – De verkar...

Göteborgs vackraste julbord

Göteborgs vackraste julbord

Mat i kvadratGöteborgsvackraste julbordEfter två säsonger med restriktioner på grund av Covid-19 är julbordet på Hôtel Eggers nu tillbaka i ordinarie tappning, i bländande vacker miljö står ett av Göteborgs mest klassiska julbord nu för dörren.Text & Bild: Axel...