Hyresgästens vardag

Så undviker du

skadedjuren i din lägenhet

Mjölbaggar, svartmyror eller rent av kackerlackor. Hur förberedd du än är kan skadedjuren ta sig in i din bostad. – Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta, säger Thomas Persson Vinnersten.

Text: ANTHON NÄSSTRÖM | Bild: Anticimex/Lennart Falk

Han är skadedjursexpert och biolog på Anticimex och säger att hur man än gör, hur rent och städat det än är, så kan skadedjuren ta sig in i din bostad. Men för att de ska göra just så lite skada som möjligt är hygienen i bostaden av yttersta vikt.

– Någonstans måste man definiera vad ett skadedjur är. I Sverige har vi 30 000 olika arter av skadedjur. Men bara en bråkdel, runt 20 arter, trivs inomhus. De allra flesta gör inte det.

Bland de vanligare skadedjuren som trivs inomhus är flugan. Knappast något som får en att reagera då skadan den gör är minimal.

– Det är säkert vanligare att ha flugor inomhus, men det löser man ofta själv. Värre är det om det kommer in kackerlackor eller vägglöss. Då får man kontakta en skadedjursbekämpare, säger Thomas Persson Vinnersten.

MJÖLBAGGARNA TRIVS PÅ KEXEN OCH ANDRA TORRVAROR I SKAFFERIET.Gör en översikt när du har handlat för att hålla de oinbjudna gästerna borta.

En undersökning som nu publiceras över utbredningen av silverfisk och pälsänger i landet pekar på att det sker en ökning av antalet fall i nästan samtliga regioner. Göteborg ser den största ökningen med hela 33 procent, men Stockholm, Malmö och Uppsala har också en kraftig ökning.

Undersökningen är gjord av organisationen Swedish Red Cedar.

THOMAS PERSSON VINNERSTEN, skadedjursexpert och biolog på Anticimex.

BILD: MIKAEL THUNBERG

Ha det rent och snyggt hemma, täta eventuella luckor som gör det enkelt för krypen att ta sig in i lägenheten – extra viktigt om du bor på bottenplan – och kolla de livsmedel du köper in är de viktigaste tipsen, enligt Thomas Persson Vinnersten.

– Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta. Men vissa skadedjur kan man få med sig från affären när du har handlat vissa produkter och varor. Kolla det du köper och se till att du tätar förpackningarna i vilka livsmedelsprodukterna ligger i, i skafferiet.

Det finns insektsdosor och andra bekämpningsmedel i handeln som går att använda. Men det är inte ett förstahandsalternativ.

– Självklart använder vi på Anticimex. bekämpningsmedel. Men det är per definition ett gift, och inte jättetrevligt att använda bland alla ens varor i skafferiet till exempel. Se till att täta burkar i skafferiet och rengör ofta om det blir något spill. Det handlar om att ha bra koll på sina varor, och även dina kläder förvaras på ett bra sätt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Så håller du silverfisken borta:

  • Renhållning är A och O. På så vis minskar du tillgången på föda för silverfisken.
  • Täta springor och sprickor där silverfisken vanligtvis trivs.
  • Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under en längre tid.
  • Håll det så torrt som möjligt i kök och badrum

Får du inte bukt på problemet kan du prova använda insektsdosor

KÄLLA: ANTICIMEX

#KVM 2

Kvadratmeter nr 2 2022

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Fastigheten i fokusTysta gatanär Sigillets pärla i beståndetFastigheten på Tysta gatan 8 är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm, en pärla som Sigillet köpte för tre år sedan. Här berättar fastighetsförvaltaren Adam Nilsson mer om områdets historia och hur...

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare:Axcell Fastighetspartner.Sedan i somras sköter Axcell Fastighetspartner om driften och skötseln av Sigillets fastigheter.Text: Eddie EkbergJohn Ragnar och Tobias Claesson från Axcell tillsammans med Emelie Lindström från Sigillet. FOTO:...

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

Juridik"Vissa störningarfår man räkna med i en stad"Ljud och lukt är de vanligaste sakerna hyresgäster stör sig på. Men även klagande grannar kan bli en störning. Fastighetsjuristen Henric Gartz reder ut gråzonerna.Text: Ida MikkoMycket förenklat är en störning något...

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

VinnarenMat i kvadrat-vinnaren Giselai valet och kvaletHon brukar aldrig vinna något men nu kan Gisela Aspgren se fram emot en middag på Wagners Bistro i centrala Göteborg, då hon blev vinnare i förra numrets tävling: En middag för två på Wagners Bistro. – De verkar...

Göteborgs vackraste julbord

Göteborgs vackraste julbord

Mat i kvadratGöteborgsvackraste julbordEfter två säsonger med restriktioner på grund av Covid-19 är julbordet på Hôtel Eggers nu tillbaka i ordinarie tappning, i bländande vacker miljö står ett av Göteborgs mest klassiska julbord nu för dörren.Text & Bild: Axel...