Studiebesöket

”Det bästa är brasan

och att det är hemtrevligt”

Det bullrar av renoveringen av fastigheten på Norra Hamngatan 4. Förlängd livslängd och kvalitet är säkerligen tanken med renoveringen, så väl som företaget som tagit plats högst upp i byggnaden. Veteranpoolen har kommit hem i sitt nya huvudkontor som ska tillåta dem att växa ännu mer. I dessa tider kommer de sannolikt se fler bemanningsanställda som vill jobba, så kallade jobbonärer. Guldkant på tillvaron och socialt sammanhang präglar både viljan i kontoret som de som söker sig till dem.

Text & Bilder: Ida Mikko

RICHARD LINDSTRÖM. Ekonomiansvarig på Veteranpoolen.

Samma år som pandemin slog till gick flyttlasset till den nya lokalen på Norra Hamngatan 4. Pensionärer klassades som riskgrupp och rådet var att undvika att resa. Veteranpoolen gynnades av den resa som pandemin trots allt bjöd på menar vd Mats Claesson.

– Från det att vi startade verksamheten i Kungsbacka 2007 har vi vuxit och har 55 kontor runt om i Sverige så att jobba via teams och få in den rutinen har faktiskt varit suveränt för oss, säger han.

Veteranpoolen är ett bemanningsföretag som riktar in sig på jobbonärer, alltså de som nått en ålder över 65, gått i pension men som vill fortsätta jobba i olika omfattning.

Privatpersoner kan anlita allt från behöriga elektriker, få hjälp med trädgårdsskötsel, målare eller barnvaktsuppdrag och städning.

De kan också hjälpa till med viss omsorg eller ledsagning där de hjälper andra äldre personer med sånt som behövs och som inte äldreomsorgen hinner med.

– De går på allt från bio, hjälper till med samtal eller bara tar en promenad och ser till att de äldre kommer ut, säger vd Mats Claesson. För företag kan de hjälpa till med allt från administratörer till ekonomer.

– Det som är fördelen med jobbbonärerna är att de kommer med en väldigt lång yrkeskunskap och ett självförtroende på sin egen kunnighet så de är självgående från nästan första stund, säger ekonomiansvarige Richard Lindström. Dessutom har Veteranpoolen en tjänst som de erbjuder som de kallar ’Kontors farmor’ vars uppgift är att några timmar i veckan komma in och skapa god stämning kanske genom fika eller annat som just det kontoret behöver.

Hemtrevligt var den känsla som Veteranpoolen letade efter när deras två kontor i göteborgsregionen skulle slås samman. Ett av kontoren låg i Kungsbacka vilket innebar att vissa kollegor var tvungna att börja pendla, därav att det var viktigt att kontoret låg centralt.

– Vi hade vuxit ur våra gamla lokaler, men kvaliteterna som vi ville ha med oss var känslan av en gammal våning, så som vi hade det innan. Så när vi var och kikade på alla fina stora, moderna och öppna kontorslandskap så kändes det inte som en plats för oss. Vi ville verkligen att det skulle finnas små rum, att alla skulle ha sin bestämda plats och att det skulle finnas gott om mötesrum, säger Mats Claesson.

Kontoret kombinerar gröna tyger och färger, med gråa inslag, trägolv och en dunkel belysning. I oktober i år fick de äntligen tillgång till takvåningen med sina sneda tak och bjälkar. I nästan alla kontorsrum finns ett mötesbås, eller en ljudisolerad låda där man kan ta möten eller samtal. Kontorsytan slingrar sig fram i sin L-form och det tar en stund att ta sig genom hela ytan de nu tagit i anspråk, berättar Richard Lindström.

– Men det är bara bra, ekonomiavdelningen sitter nästan längst bort på övervåningen och jag på nedervåningen så jag får ganska många steg under en dag, säger han.

Idag sitter 30 medarbetare på huvudkontoret, även om de fortfarande har möjlighet att jobba på distans några dagar i veckan. För att få igång det sociala igen har de börjat med afterwork med olika teman. Hittills har de haft ett japanskt där de hade sake-provning och senast var det amerikanskt tema med BBQ och amerikansk dryck.

– Det mysigaste är dock när vi kommer in morgon när det regnar och är tråkigt väder ute och någon kollega har tänt brasan så man kan stå och värma sig en stund innan arbetsdagen börjar, säger Richard Lindström.

En av tre braskaminer är invigda, en lyx som de egentligen inte trodde att de skulle hitta igen.

– Det var faktiskt lite av ett drömkrav för oss då vårt förra kontor hade det. Och när vi såg den här lokalen och att den hade en gammal braskamin så föll vi direkt. Som tur är så var Sigillet tillmötesgående och hjälpt oss att få den fungerande igen och har dessutom installerat två till, säger vd Mats Claesson.

Vintern är i sin linda och att värma sig vid en varm brasa är något Mats Claesson och Richard Lindström kommer behöva göra framöver. För det kommer bli mycket mer att göra i dessa tider.

– Vi märker det redan nu, att pensionärer söker sig till oss i större utsträckning, och det kommer vi se mer av allt eftersom räkningarna blir dyrare. Men de flesta som jobbat hos oss hittills har jobbat deltid, någon timme i veckan för att sätta guldkant på tillvaron och för att få ett sammanhang. Nu kommer det bli fler som kommer jobba mer och fler timmar för att klara ekonomin, säger Mats Claesson.

#KVM 2

Kvadratmeter nr 2 2022

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Tysta gatan är Sigillets pärla i beståndet

Fastigheten i fokusTysta gatanär Sigillets pärla i beståndetFastigheten på Tysta gatan 8 är en av de mest exklusiva adresserna i Stockholm, en pärla som Sigillet köpte för tre år sedan. Här berättar fastighetsförvaltaren Adam Nilsson mer om områdets historia och hur...

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare: Axcell Fastighetspartner

Din nya fastighetsskötare:Axcell Fastighetspartner.Sedan i somras sköter Axcell Fastighetspartner om driften och skötseln av Sigillets fastigheter.Text: Eddie EkbergJohn Ragnar och Tobias Claesson från Axcell tillsammans med Emelie Lindström från Sigillet. FOTO:...

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

”Vissa störningar får man räkna med i en stad”

Juridik"Vissa störningarfår man räkna med i en stad"Ljud och lukt är de vanligaste sakerna hyresgäster stör sig på. Men även klagande grannar kan bli en störning. Fastighetsjuristen Henric Gartz reder ut gråzonerna.Text: Ida MikkoMycket förenklat är en störning något...

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Så undviker du skadedjuren i din lägenhet

Hyresgästens vardagSå undviker duskadedjuren i din lägenhetMjölbaggar, svartmyror eller rent av kackerlackor. Hur förberedd du än är kan skadedjuren ta sig in i din bostad. – Rengöring och städning är ofta fullt tillräckligt för att hålla dem borta, säger Thomas...

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

Mat i kvadrat-vinnaren Gisela i valet och kvalet

VinnarenMat i kvadrat-vinnaren Giselai valet och kvaletHon brukar aldrig vinna något men nu kan Gisela Aspgren se fram emot en middag på Wagners Bistro i centrala Göteborg, då hon blev vinnare i förra numrets tävling: En middag för två på Wagners Bistro. – De verkar...

Göteborgs vackraste julbord

Göteborgs vackraste julbord

Mat i kvadratGöteborgsvackraste julbordEfter två säsonger med restriktioner på grund av Covid-19 är julbordet på Hôtel Eggers nu tillbaka i ordinarie tappning, i bländande vacker miljö står ett av Göteborgs mest klassiska julbord nu för dörren.Text & Bild: Axel...