Inflyttningsdags 

i Lillhagsparken

Det är fredag eftermiddag den 10 november 2023. Det råder Göteborgsväder. Men allt har gått enligt tidsplan. Det är äntligen dags för inflyttning i Lillhagsparken 19!

Text & Bild: Magnus Pehrsson

Spända och förväntansfulla hyresgäster har radat upp sig i kö för att tillträda sina splitternya lägenheter.

Förvaltningschefen Emelie, fastighetsförvaltaren Elin och förvaltningsassistenten Rebecka har gjort sitt yttersta för att bemötandet med Sigillets nya hyresgäster och andra inflyttningsdetaljer ska flyta på så smidigt som möjligt.

Nyckelkuvert, goodie-bags, godis och dricka till barnen, proffskaffe serverat av Jenny Larsson och Christian Johansson från Fogarolli och ett minutiöst hisschema är några av ingredienserna, som ska göra att både inflyttningskaos uteblir och folk håller humöret uppe i det Göteborgska regnvädret.

Och nu när dammet lagt sig litegrann, så kan vi nog säga att resultatet blev riktigt bra.

En framtidens fastighet

Sigillet har färdigställt Lillhagsparken tillsammans med PEAB. Det är en fastighet med all tänkbar modernitet. Exempelvis har varje lägenhet en egen tvättmaskin och torktumlare, diskmaskin och mikrovågsugn samt sin alldeles egna balkong eller uteplats. Och för de som valt att hyra en parkeringsplats, så har många av dem egna laddplatser.

I linje med Sigillets långsiktiga miljö- och hållbarhetsmål så har fastigheten även blivit certifierad med Sweden Green Building Councils Miljöbyggnad Silver.

Att inneha detta certifikat innebär att byggnaden har kontrollerats av en oberoende tredje part och har blivit bedömd utefter kriterier som bland annat energiåtgång, luftkvaliteten inomhus, hur väl ventilationen fungerar och byggnadens fuktsäkerhet. Att man har fått nivån Silver, innebär att byggnaden har presterat en bra bit över de satta certifieringsvärdena. Till exempel så behöver ljudmiljön och ventilationen vara mycket bättre än satta lagkrav.

Efter tre år så verifieras värdena för att säkerställa att allt är långsiktigt hållbart.

En kvalitativ och framtidstrygg fastighet med andra ord.

MÅNGA av parkeringsplatserna är utrustade med laddstolpar.

UTEMILJÖN erbjuder utrustning för lek, grillning och bänkar för att bara sitta ner och njuta av omgivningen. Fast kanske inte just idag.

DE TILLTALANDE loftgångarna doftar starkt av nyhyvlat trä.

REBECCA ALM och Omid Husseiny med deras dotter.

Några ord från de nyblivna hyresgästerna

Fastigheten i all ära. Men man vill ju veta vad de som ska bo där tycker med. Jag fick möjlighet att ta pulsen på några av de nya hyresgästerna. Först ut var Omid Husseiny och Rebecca Alm med deras bedårande dotter.

Har ni fått nycklarna nu?

– Ja. Nu har vi fått nycklarna. Vi har väntat länge på att flytta in så det känns bra, säger Rebecca.

Hur kommer det sig att ni hittade hit?

– Vi hittade lägenheten via BoPlats, så det var på den vägen, säger Omid.

Var kontakten med Sigillet smidig?

– Ja, det tycker vi verkligen. Vi var lite oroliga att det skulle dra ut på tiden, men allt har gått enligt plan. Så vi är nöjda, berättar de.

Vad är det första ni ska göra nu?

– Det blir att titta på lägenheten, ha lite mysig fika. Sen flyttar vi imorgon.

Och det första ni gör när ni flyttat in?

– Det blir nog att äta pizza, som man brukar göra!

Ett sprudlande par som har sina rötter i Indien har också hittat till Lillhagsparken. Dhaval och Jigisha Jethava var verkligen taggade.

Hur känns det att flytta in?

– Vi är väldigt exalterade för vi har väntat länge på denna lägenhet. När vi fick detta erbjudande så pratade jag med min fru – och nu har vi den, berättar Dhaval glatt!

Hur har kontakten med Sigillet fungerat?

– Den har varit riktigt trevlig. Vi har skött det mesta via e-post och det har fungerat bra.

Så vad är det första ni ska göra när ni flyttar in?

– Jo, det ska jag berätta. Vi är från Indien. Och idag är starten för den största festivalen i Indien, som heter Diwali – ljusets högtid. Den stora dagen är i övermorgon. Men den börjar idag och det är en festival som sträcker dig över fem dagar. Så vi är väldigt exalterade att få vår lägenhet på första dagen på ljusets högtid, säger Dhaval.

DHAVAL och Jigisha Jethava visar stolt upp sitt nyckelkuvert.

Och till sist några avslutande ord från förvaltningen

Efter ett par intensiva timmar med nycklar och kvittenser, så lyckades jag även att få några ord med Elin och Rebecka från Sigillet, som roddat mestadelen av dagen.

Har allt flutit på?

– Ja, säger de samstämmigt!

Rebecka Karlsson och Elin Gustafsson från Sigillet.

Vad är utmaningarna med att flytta in i en nybyggd fastighet?

– Det är nog att man inte riktigt vet hur lägenheterna ser ut, säger Elin. De har ju inte varit helt färdigbyggda förrän nu. Det har funnits planritningar. Och bilder på hur det kommer att bli, på ett ungefär. Men man vet ju inte exakt hur det kommer att se ut förrän man tillträder lägenheten.

Så det är lite svårt för att göra hyresgästen nöjd. För de har ju varit jätteförväntansfulla. Idag är första dagen de får se sin nya lägenhet överhuvudtaget.

– Det tycker jag är det bästa med det hela, inflikar Rebecka. Man ser hur taggade och förväntansfulla hyresgästerna är för att uppleva sitt splitternya boende för första gången.

– Men som ansvarig uthyrare, tycker jag att det är svårigheten. Att inte kunna ge dem en fullständig bild av vad de faktiskt skriver under på – när de skriver under. De tecknar ju ett avtal, utan att egentligen veta hur lägenheten ser ut, säger Elin.

För när man jobbar med bostads- eller lokaluthyrning, och det är nyproduktion, då vill man ändå kunna förmedla hur det ser ut. Kanske med bilder. Kanske ha en visning. Men vi har inte haft någon möjlighet att ha någon visning här i Lillhagsparken.

En annan utmaning är att många har tecknat avtal redan i april-maj. Då är det fokus på frågor som om projektet kommer att bli färdigt i tid och så vidare, fortsätter hon.

Vi hade ett brytdatum i mitten av september, då vi var tvungna att meddela våra hyresgäster om det skulle bli försenat eller inte. Men PEAB höll sig till tidsplanen, så det har inte blivit några förseningar, säger Elin.

Det bästa är att se alla förväntansfulla och taggade hyresgäster och faktiskt få lämna ut nycklarna. Och vi har inte haft någon som har varit direkt missnöjd. Men det är ju en dag imorgon också, haha, avslutar hon.

Mörkret har fallit över Lillhagsparken och jag lämnar en febril inflyttningsverksamhet bakom mig, som ser ut att flyta på som det ska. Hoppas de ska trivas här.